Un cetăţean austriac de origine română a vrut să îşi dea foc, joi dimineaţă, în sala de judecată a Tribunalului Timiş. Bărbatul umblă prin instanţe de mai bine de cinci ani, pentru a dovedi că este proprietarul unui imobil din Timişoara.
Joi dimineaţă, Stelian Alexandroniu a aflat că trebuie să aştepte încă o lună şi jumătate, pentru aflarea sentinţei. Exasperat, a ieşit din sala de judecată şi s-a dus la toaletă, unde şi-a aruncat substanţe inflamabile pe haine, dar şi pe un steag tricolor. A revenit în faţa instanţei şi, învelit în drapel, i-a dat acestuia foc cu o brichetă. Alexandroniu a fost imobilizat imediat, fiind ulterior evacuat de către jandarmi. Bărbatul în vârstă de 49 de ani a fost amendat cu 300 de lei pentru tulburarea liniştii publice şi pentru că a deranjat instanţa de judecată.
Povestea lui Stelian Alexandroniu e complicată. In 2004, bărbatul a cumpărat, printr-o agenţie specializată, imobilul situat pe strada Gării din Timişoara, la nr. 5 (fost 6). „Când am cumpărat casa, am găsit înăuntru nişte persoane care o ocupau fără a avea forme legale. Am descoperit apoi că sunt proprietari casei vecine, pe care o cumpăraseră de la primărie. În 2005 am deschis proces de evacuare, care a fost suspendat, ca urmare a unui alt proces demarat de persoanele care locuiau în casa mea şi voiau să devină proprietarii acesteia. Acest proces trenează pe rolul instanţeloor timişorene, unde se încearcă să se demonstreze că eu nu sunt proprietarul imobilului respectiv”, spune Alexandroniu. Imobilul a aparţinut înainte de revoluţie IJPIPS. După 1989, întreprinderea s-a transformat în SC Metropol SA şi a intabulat imobilul. Alexandroniu a cumpărat casa cu 24.000 de euro de la SC Metropol SA. Înainte de tranzacţie, în perioada 1999-2003, Primăria Timişoara a vândut casele din stânga şi din dreapta imobilului către persoane care închiriaseră apartamente în ele. Acestea locuiau, în realitate, în casa cumpărată de Alexandroniu. În 1998, când primăria a solicitat SC Administrarea Domeniului Public să facă apartamentarea uneia din casele vecine, proiectanţii au intrat, din greşeală, în casa cumpărată ulterior de Alexandroniu. Aceasta a fost împărţită, iar chiriaşii s-au mutat acolo. „Am făcut plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişaora împotriva apartamentării greşite. Deşi termenul legal pentru a primi un răspuns sau o motivaţie este de şase luni, până acum nu s-a întâmplat nimic”, spune avocatul Eugen Ladanyi-Horgoş. Acesta are şi o explicaţie pentru tergiversarea procesului. „Primăria vrea să îşi spele greşeala pe capul clientului meu. Dacă câştigă, vor pica capete din aadministraţie”, susţine avocatul.
Stelian Alexandroniu s-a gândit deja la următoarea formă de protest. În 14 februarie, când Parlamentul European va discuta, la Bruxelles, primirea României în spaţiul Schengen, el va fi acolo, înfăşurat în drapelul naţional, pentru a-şi da din nou foc.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…