Primaria e categorica: nu poate reabilita blocul explodat

Primarul Gheorghe Ciuhandu clarifică lucrurile în ceea ce privește blocul de pe strada Brăiloiu, distrus, anul trecut, într-o explozie. Municipalitatea nu poate reabilita imobilul, responsabilitatea revenindu-le proprietarilor. Ciuhandu susține că aceștia refuză orice cheltuială.

Primarul Gheorghe Ciuhandu este ferm: municipalitatea nu are bază legală pentru a acorda fonduri destinate reabilitării blocului devastat de explozia de anul trecut, de pe strada Brăiloiu. Întrucât imobilul este proprietate privată, responsabilitatea revine proprietarilor. O soluție ar fi ca fondurile să vină de la stat, printr-o dispoziție guvernamentală, care ar putea fi facilitată numai cu ajutorul prefectului. „I-am cerut dlui prefect, în mai multe rânduri, să se implice în această problemă. Dânsul este foarte comod să trimită oamenii la primărie. Probabil că îi este mai comod așa, în loc să meargă personal la București și să se expună pentru acest caz. Să nu-i deranjeze pe ăia, presupun”, a declarat primarul. La Timișoara există și un precedent. „În 2001 am avut o situație similară și, cu prefectul de atunci, am obținut o hotărâre de guvern, prin care s-au alocat bani către primărie pentru finanțarea acestor lucrări. Luna trecută, cei de la Bacău au primit bani în acest sens. Numai pentru Timișoara statul nu are bani”, spune Gheorghe Ciuhandu.
Primarul susține, pe de altă parte, că păgubiții nu sunt deloc organizați și refuză orice cheltuială. „I-am îndrumat să contacteze diverse instituții, de exemplu CEC, care are programe speciale de reabilitare, prin care se dau credite pe termen lung, cu dobândă mică. Oamenii pretextează că nu au bani, dar primăria nu se poate substitui obligațiunilor pe care le au dânșii ca proprietari”, a declarat primarul. Acesta precizează că municipalitatea are deja datorii în acest caz. „Avem debite de zeci de mii de lei, pe care nu știu cine le va plăti. Am obținut patru schimburi de la Poliția Comunitară, pentru paza acestor locuințe. Sunt sume pe care le-am cheltuit și nu știu cum le vom recupera. Nu știu dacă timișorenii sunt dispuși să contribuie la neglijența altora. În acest caz ne confruntăm cu o suită de ilegalități, începând de la proprietari, care au închiriat fără să plătească la Fisc unor persoane care, probabil, nici nu aveau documente de identitate în regulă”, a conchis Gheorghe Ciuhandu. Acesta a adăugat că a cerut sprijinul președintelui CJ Timiș, Constantin Ostaficiuc, pentru elaborarea unei solicitări la adresa ministerului, în obținerea unor fonduri.

Share
Published by
Renate Simion

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

3 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

3 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

3 ore ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

4 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

4 ore ago