Nu directorul firmei de construcţii este vinovat că a lucrat fără asigurare de răspundere civilă, ci beneficiarul lucrării respective, adică Primăria Timişoara. Cel puţin aşa susţin mai mulţi şefi ai unor societăţi cu activitate în acest domeniu.
Societatea de Drumuri Municipale a ajuns în pragul executării silite, pentru că, în timpul lucrărilor de refacere a asfaltului pe str. Alexandru Vlahuţă, unul dintre angajaţi a spart o conductă de gaz, iar un imobil a sărit în aer în urma acumulărilor de gaze. La întrebarea dacă se poate contracta o lucrare fără ca pentru ea să existe o poliţă de asigurare de răspundere civilă răspunsul unanim este „Se poate!”.
„Bineînţeles că se întâmplă. O societate este obligată să încheie asigurare la un contract în momentul în care începe lucrarea, adică asigurarea este pentru lucrare, nu pentru firmă. Doar utilajele şi mijloacele de transport ale firmei au toate RCA din start. Acum, cum se scot toate lucrările la licitaţie, există o condiţie în contract, la caietul de sarcini, pentru că se poate întâmpla orice şi trebuie să fii acoperit. Acolo cineva nu a verificat cât de reală este acea asigurare pentru lucrare. Sau poate a ştiut…”, spune Teodor Muntean, directorul SC Drumuri şi Poduri SA Caraş-Severin, care are drept acţionar unic consiliul judeţean.
Reprezentanţii firmelor private de construcţii sunt şi mai categorici. „Se poate lucra fără asigurare de răspundere civilă, totul depinde de beneficiar şi de ceea ce solicită el. Acum, cu criza asta, mai toţi vor lucrări la negru, adică să aibă preţul cât mai mic. Pe acte e una, iar în realitate e alta”, afirmă A.B., un administrator de firmă de construcţii din Timiş. „Părerea mea e că trebuia să aibă asigurare pe lucrare, clar! Cine are o asemenea lucrare în oraş, în care se folosesc utilaje mari, nu riscă, mai ales că cei care lucrează cu statul trebuie să respecte nişte norme stricte, nu e ca la lucrările mici, unde se face ce vrea beneficiarul”, consideră, la rândul lui, F.B., director de societate de construcţii cu sediul în Timişoara.
Nefericitul eveniment care a lăsat fără casă o familie de septuagenari s-a petrecut în mai 2008, când un excavatorist de la SDM, care lucra la refacerea asfaltului de pe stradă, a lovit o conductă de gaze, iar acumulările din subsolul clădirii au dus la explozie. Magistraţii Tribunalului Timiş au decis că proprietarii trebuie să primească, de la SDM, despăgubiri de 300.000 de euro.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…