Universităţile româneşti participă, în această perioadă, la un exerciţiu-pilot de evaluare a calităţii cercetării, realizat de evaluatori atât din ţară, cât şi din străinătate. Universitatea de Vest a obţinut o poziţie foarte bună în acest clasament, ceea ce denotă calitatea cercetării desfăşurate aici.
Clasamentul a fost întocmit de Scimago Lab, o instituţie de reputaţie internaţională, recunoscută în analiza şi evaluarea informaţiilor ştiinţifice. Acesta se bazează pe date SCOPUS, cea mai mare bază mondială de date cu articole ştiinţifice, care conţine 18.000 de titluri de publicaţii din toate domeniile şi peste 41 de milioane de articole.
Realizatorii clasamentului au ţinut cont de output – un indicator cantitativ ce măsoară numărul total de publicaţii al instituţiei de cercetare analizate, dar nu ţine cont de numărul de angajaţi, şi de factorul IC, care reprezintă procentul publicaţiilor realizare în colaborare cu instituţii din străinătate. Un factor IC de peste 50 denotă o oarecare dependenţă de colaborările internaţionale, iar unul sub 10 denotă o izolare din punct de vedere ştiinţific. În baza acestor criterii, institutele de cercetare sunt împărţite pe trei niveluri de excelenţă, în funcţie de factorul de impact: zona verde, cu factor de impact mai mare de 1,75, zona galbenă – între 1 şi 1,75 şi zona roşie – factor de impact sub 1. Clasamentul cuprinde instituţiile care, în 2008, au publicat peste 100 de articole în revistele de specialitate. Este vorba de 2.833 de instituţii responsabile de 80,55% din producţia ştiinţifică mondială, în baza SCOPUS.
UVT se află în zona galbenă, cu un factor de impact de 1,07, ceea ce înseamnă că aici se desfăşoară activitatea de cercetare cu impactul cel mai semnificativ din România. În ceea ce priveşte indicatorul de calitate, universitatea timişoreană se află pe locul doi în ţară, pe domeniul ştiinţe exacte, în urma Institutului de Fizică Atomică. „Recomandăm Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să ia în considerare şi astfel de rapoarte internaţionale în evaluarea universităţilor din România, nu pentru că UVT se află într-o poziţie favorabilă, ci pentru că sunt făcute de organisme internaţionale care au dezvoltat de-a lungul timpului tehnici şi metode avansate de evaluare şi ierarhizare”, precizează rectoratul Universităţii de Vest.
De Sărbătoarea Crăciunului vă dorim să aveți parte de gânduri bune, multă bucurie, căldură în…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…