Categories: Sănătate

Aparatura de ultima generatie nefunctionala, din lipsa de personal

Secție specială cu aparatură de ultimă generație nefuncțională, din lipsă de personal. La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, medicii spun că legea îi împiedică să angajeze cadre pentru compartimentul de Terapie Intensivă – Boli Infecțioase.

În cazul infestării cu virusul AH1N1, pacienții nu pot beneficia de un compartiment special la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Chiar dacă secția de Terapie Intensivă – Boli Infecțioase a fost amenajată cu cinci paturi și aparatură de ultimă generație, medicii spun că legea îi împiedică să facă angajări de personal. „Anul trecut, când a fost pandemia cu gripa nouă s-a amenajat acea secție dotată cu aparatură de înaltă calitate. Acesta nu este funcțională, întrucât OUG 34 nu dă voie să angajezi personal medical decât dacă pleacă șapte oameni pentru un post. Deja am identificat cele două posturi de asistenți, dar avem nevoie de aprobarea ordonatorului principal de credit. Atunci, concursul s-ar putea organiza imediat”, spune Maria Cerbu, managerul de la „Victor Babeș”. Pentru ca secția să fie funcțională este nevoie de cel puțin patru asistenți medicali, care se fie instruiți, în privința folosirii aparaturii, la Institutul „Matei Balș” din București.
În prezent, toate cazurile de gripă nouă, inclusiv copiii, sunt preluate de Spitalul de Boli Infecțioase și sunt tratate în cadrul unui compartiment de anestezie – terapie intensivă. Asta, după ce, anul trecut, pacienții infestați cu AH1N1 ar fi trebuit internați la Spitalul Județean, unde fusese amenajat o secție specială. „Anul trecut, pe perioada pandemiei, cazurile cu insuficiență respiratorie trebuiau internate la Spitalul Județean, la terapie intensivă. Anul acesta nu mai este pandemie și avem un compartiment de anestezie – terapie intensivă, plus anestezia din compartimentul de chirurgie toracică. Acolo nu au condiții de izolare completă. Pacientul este izolat în salon și nu vine într-un contact cu alți pacienți, dar nu este la o secție specială”, a explicat managerul unității.
Recent, la Timișoara au fost raportate două cazuri de gripă nouă. „Direcția de Sănătate Publică ne-a înștiințat recent că sunt două noi cazuri de gripă nouă. Unul a avut o evoluție bună. Celălalt a avut o formă severă, cu insuficiență respiratorie. L-am internat la terapie intensivă, deși nu am avut certitudinea că e AH1N1. L-am tratat așa, după care am primit confirmarea de la București”, a mai spus Maria Cerbu.

Share
Published by
Renate Simion
Tags: infectioase

Recent Posts

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați…

O oră ago

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

3 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

4 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

4 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

5 ore ago