Corpuri de iluminat care fac florile din casă să crească de două ori mai repede şi care asigură o economie de curent de peste 80%! Este vorba despre o tehnologie a viitorului intrată deja pe piaţa românească. Există însă specialişti care spun că aceasta nu este atât de benefică pentru om, aşa cum susţin cei care o comercializează.
Uniunea Europeană a interzis, pe teritoriul comunităţii, fabricarea clasicelor „neoane”, aşa că una dintre alternativele propuse românilor este reprezentată de becurile ecologice cu Kripton. „Acestea sunt becuri cu spectru total al luminii. Becurile conţin Kripton, un gaz care le ajută să reproducă practic lumina soarelui. Mai exact, dacă lumina solară are un indice de culoare de 100%, iar ledurile de tip nou, ultrabright, ajung la 70%, aceste becuri ating un indice de culoare de peste 92%”, spune Alexandru Humailo, partener la compania care aduce pe piaţă noua tehnologie. „Conţinând tot spectrul luminii, deopotrivă raze ultraviolete şi infraroşii, aceste becuri au foarte multe calităţi. Sunt ideale pentru spitale, şcoli, grădiniţe sau birouri, unde se lucrează la lumină artificială. Lumina acestor becuri are calităţi antiacneice şi previne căderea părului. Puse în sere, fac plantele să crească noaptea, la fel ca ziua”, explică Humailo.. Un astfel de bec costă între 5 şi 30 de euro, în funcţie de putere. Cu o tehnologie binecunoscută în lumea occidentală, dar nouă pentru România, sunt şi becurile care stimulează fotosinteza. „Lumina influenţează toate organismele vii. În cazul plantelor, o anumită lungime de undă poate stimula creşterea rapidă. Se recomandă în creşterea intensivă a plantelor”, a declarat Narcis Semeniuc. El recomandă acest tip de becuri pentru sere sau pentru exterior, dar nu şi pentru apartamente, deoarece emit o lumină mult prea puternică.
Specialiştii de la Facultatea de Fizică a Universităţii de Vest sunt însă destul de sceptici. Fizicienii spun că dat fiind gazul invocat, Kripton, însemnă că se generează o descărcare luminescentă într-un gaz nobil. Ca urmare a producerii descărcării luminescente se va emite radiaţie electromagnetică într-un anumit domeniu spectral, dar pe lângă asta apare radiaţia electromagnetică specifică oricărei plasme, în domeniul microundelor. Expunerea prelungită la microunde, în funcţie de intensitatea acestora, poate dauna sănătăţii. Expuse la această radiaţie, plantele pot să crească, dar ele cresc şi dacă sunt expuse la radiaţii nucleare. „Plasma emite o radiaţie electromagnetică în doemniul microundelor, e vorba de aşa-numita frecvenţă Langmuir, caracteristică unei descărcări luminescente, de ordinul 10 la puterea 11 Hz. O expunere de lungă durată la aceste descărcări se poate finaliza cu probleme. Este vorba de interacţiunea radiaţiei electromagnetice cu materia vie, iar faptul că aici pot apărea lucruri nedorite (n.r. tumori maligne, de exemplu) se vede în normativul SAR impus telefoanelor mobile privind radiaţiile emise”, spune fizicianul Mihai Lungu, de la Facultatea de Fizică a UVT.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…