Categories: Economic

In IT, firmele se bat pe programatori buni, nu pe contracte

Alin Marconi este managerul unei firme de soft care, deşi nu foarte mare, are o mulţime de contracte cu mediul de afaceri german. După semnalele primite până acum, Marconi susţine că 2011 va fi unul foarte bun pentru afacerea sa care, la fel ca toate business-urile din acest domeniu, a stagnat oarecum în ultimul an, din cauza crizei.

Domnule Marconi, domeniul IT este probabil unul dintre cele mai puţin afectate de criza financiară, nu a fost vorba de reduceri de posturi sau de salarii. Cum aţi perceput totuşi această criză?
Bineînţeles că a fost afectat şi domeniul IT, parţial chiar mai este. E clar că în momentul în care clientul tău are probleme de ordin financiar, acestea se resfrâng şi asupra ta, vrând-nevrând. S-a simţit şi în cazul nostru o oarecare reducere a activităţii în cursul anului 2010, au scăzut comenzile. dar nu s-a ajuns până la concedieri sau reduceri salariale. Dacă aş face o comparaţie între 2009 şi 2010, pot spune că doar anul trecut am simţit o oarecare stagnare pe piaţă. Am păstrat business-ul, am păstrat echipa, nu s-a pus nicio clipă problema reducerilor salariale. dar nu a mai fost trendul acela ascendent cu care ne-am obişnuit în anii trecuţi. În plus, au existat şi câteva proiecte la care clienţii au renunţat, le-au direcţionat către pieţe mai ieftine.

Puteţi spune că acum lucrurile se pun în mişcare şi că 2011 se prefigurează a fi un an bun?
Da, pot să spun de pe acum că 2011 se anunţă a fi unul foarte bun! A început foarte bine, au apărut clienţi noi şi proiectele noi.

Spre ce se orientează firmele din acest domeniu, spre contracte în ţară sau în străinătate?
În străinătate, răspunsul la această întrebare este simplu. Este vorba de bugete mai mari, există etică în afaceri, există parteneri credibili.

Cum se prezintă forţa de muncă de care aveţi nevoie? E bine pregătită?
Aici e de discutat. Pot să zic că e pregătită, dar e şi loc de mai bine. Nu putem să ne plângem foarte tare pentru că există resurse, există universităţi, avem suficiente motive să fim mulţumiţi. Pe de altă parte însă, există comentarii legate de calitatea actului de învăţământ, de curricula şcolară, de faptul că nu sunt destul de conectaţi absolvenţii cu ceea ce se cere pe piaţă, cu ceea ce îşi doresc angajatorii. Tocmai de aceea s-au organizat şi se vor mai organiza întâlniri cu reprezentanţii mediului de învăţământ, există diverse organizaţii care se ocupă cu intermedierea relaţiei dintre mediul de afaceri şi instituţiile de învăţământ. Din păcate există şi o oarecare inerţie, lucrurile se mişcă mult mai greu decât îşi doreşte mediul de afaceri. Dar cum am spus, nu este foarte gravă situaţia, însă e loc de mai bine.

Cât de mare este concurenţa în domeniul IT?
În Timişoara este o concurenţă paralelă, mai exact nu ne batem pe clienţi, ne batem pe resurse, asta însemnând programatori buni. Uneori mai şi producem aceste resurse şi câteodată le mai şi atragem.

Că tot aţi pomenit de asta, în 2010 piaţa IT din Cluj şi Sibiu a explodat şi a început să atragă mulţi programatori. Au plecat şi din Timişoara?
Da. Chiar şi firma noastră a avut un caz, un programator a plecat la Cluj. Însă dintre cei care au plecat, câţiva s-au întors.

Microsoft tatonează terenul în Timişoara şi a anunţat angajari. Asta înseamnă o provocare pentru firmele care există pe piaţă?
Da, va fi o provocare, dar vom vedea ce va fi. E loc şi pentru Microsoft, dacă vrea să vină în Timişoara. Oameni buni sunt peste tot. Sigur că un nume ca Microsoft va atrage capacităţi, dar asta nu înseamnă că celelalte firme IT nu-şi vor face treaba în continuarea şi nu-şi vor onora contractele. Poate că se vor ivi nişte dificultăţi, dar la ora asta e prea devreme să discutăm această problemă. Nu ştiu care le sunt planurile şi câţi programatori doresc să angajeze, dar sunt convins că se va găsi loc pentru toată lumea.

Share
Published by
Artemia Simeria
Tags: concurentait

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

2 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

5 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

6 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

7 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

8 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

8 ore ago