Categories: PoliticaPoliticieni

Cristian Busoi reclama CNAS la Comisia Europeana

Cristian Bușoi este alarmant de numărul de falimente în sistemul farmaceutic, provocat de lejeritatea cu care Casa Națională de Asigurări de Sănătate achită facturile pentru medicamentele eliberate în regim compensat și gratuit de către farmaciști.

„Legislația din România permite achitarea unei facturi după 210 zile din momentul în care farmacistul a depus factura la Casa de Asigurări. În ultimii doi ani, în 2009 și 2010, au intrat în faliment sau în procedura de insolvență 333 de farmacii în toată țara și se pare că, în 2011, în numai câteva săptămâni,numărul lor a ajuns la 600”, a spus Cristian Bușoi. Europarlamentarul spune că a aflat că datoriile Casei Naționale de Sănătate către farmacii, la nivel național, ajung la 560 de milioane de euro, termenul unor facturi fiind deja depășit cu 400 de zile. „Farmaciștii se plâng că cei de la casele județene de asigurări refuză să le mai primească facturile, tocmai ca să nu înregistreze arierate prea mari. Culmea este că legislația prevede sancționarea celor care depășesc termenul de plată a unei facturi, dar contractul-cadru încheiat între farmaciști și CNAS stipulează că dacă cele două părți ajung în litigiu, contractul se suspendă”, și-a arătat indignarea europarlamentarul, care a trimis o scrisoare pentru a atrage atenția asupra acestor probleme atât CNAS, cât și Comisiei Europene. Reprezentanții CJAS Timiș neagă acuzațiile și amintesc faptul că în urmă cu mai puțin de zece zile au achitat facturile farmaciilor pentru medicamentele eliberate pe programele naționale, în valoare de 1,7 milioane de lei. „Chiar și săptămâna trecută am plătit facturi farmaciilor, ceea ce înseamnă că am preluat și preluăm în continuare facturi. Precizez că am preluat facturi inclusiv din luna ianuarie 2011, iar plata se va face, în funcție de buget, la 180 de zile de la validarea facturilor” a spus Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt la CJAS Timiș.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Dumbrăviţa pierde pe teren propriu cu CSM Slatina, după un meci cu şase goluri, toate în repriza secundă

Singura echipă din Timiş din eşalonul secund al fotbalului românesc, CSC Dumbrăviţa, nu a reuşit,…

15 ore ago

Cel mai probabil Cosmin Tabără va prelua din nou conducerea PNL Timişoara, după plecarea lui Cristian Buşoi

În urma “transferului” lui Cristian Buşoi pe lista Camerei Deputaţilor a PNL Dolj, funcţia de…

16 ore ago

Incursiune în istoria învăţământului timişorean. Gala aniversară ELITh – 100 de ani de excelență, inovație și impact global la Universitatea Politehnica/Foto

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit, vineri 27 septembrie, Gala aniversară ELITh – un moment unic…

16 ore ago

Cei mai buni meșteșugari vin la Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, la Târgul Meșterilor Populari

Meșteșugari autentici vin, săptămâna viitoare, la Timișoara pentru a participa la o nouă ediție, cea…

16 ore ago

Deținuții de la Popa Șapcă încep școala. Aproape 100 de persoane vor face carte

Marți, 1 octombrie, la Penitenciarul Timișoara începe un nu an școlar pentru 96 de deținuți.…

17 ore ago

Festivalul Ceaunelor se mută duminică la Giarmata Vii

Duminică, 29 septembrie de la ora 14, la Giarmata Vii va avea loc a doua…

18 ore ago