In IT, firmele se bat pe programatori buni, nu pe contracte

Alin Marconi este managerul unei firme de soft care, deşi nu foarte mare, are o mulţime de contracte cu mediul de afaceri german. După semnalele primite până acum, Marconi susţine că 2011 va fi unul foarte bun pentru afacerea sa care, la fel ca toate business-urile din acest domeniu, a stagnat oarecum în ultimul an, din cauza crizei.

Domnule Marconi, domeniul IT este probabil unul dintre cele mai puţin afectate de criza financiară, nu a fost vorba de reduceri de posturi sau de salarii. Cum aţi perceput totuşi această criză?
Bineînţeles că a fost afectat şi domeniul IT, parţial chiar mai este. E clar că în momentul în care clientul tău are probleme de ordin financiar, acestea se resfrâng şi asupra ta, vrând-nevrând. S-a simţit şi în cazul nostru o oarecare reducere a activităţii în cursul anului 2010, au scăzut comenzile. dar nu s-a ajuns până la concedieri sau reduceri salariale. Dacă aş face o comparaţie între 2009 şi 2010, pot spune că doar anul trecut am simţit o oarecare stagnare pe piaţă. Am păstrat business-ul, am păstrat echipa, nu s-a pus nicio clipă problema reducerilor salariale. dar nu a mai fost trendul acela ascendent cu care ne-am obişnuit în anii trecuţi. În plus, au existat şi câteva proiecte la care clienţii au renunţat, le-au direcţionat către pieţe mai ieftine.

Puteţi spune că acum lucrurile se pun în mişcare şi că 2011 se prefigurează a fi un an bun?
Da, pot să spun de pe acum că 2011 se anunţă a fi unul foarte bun! A început foarte bine, au apărut clienţi noi şi proiectele noi.

Spre ce se orientează firmele din acest domeniu, spre contracte în ţară sau în străinătate?
În străinătate, răspunsul la această întrebare este simplu. Este vorba de bugete mai mari, există etică în afaceri, există parteneri credibili.

Cum se prezintă forţa de muncă de care aveţi nevoie? E bine pregătită?
Aici e de discutat. Pot să zic că e pregătită, dar e şi loc de mai bine. Nu putem să ne plângem foarte tare pentru că există resurse, există universităţi, avem suficiente motive să fim mulţumiţi. Pe de altă parte însă, există comentarii legate de calitatea actului de învăţământ, de curricula şcolară, de faptul că nu sunt destul de conectaţi absolvenţii cu ceea ce se cere pe piaţă, cu ceea ce îşi doresc angajatorii. Tocmai de aceea s-au organizat şi se vor mai organiza întâlniri cu reprezentanţii mediului de învăţământ, există diverse organizaţii care se ocupă cu intermedierea relaţiei dintre mediul de afaceri şi instituţiile de învăţământ. Din păcate există şi o oarecare inerţie, lucrurile se mişcă mult mai greu decât îşi doreşte mediul de afaceri. Dar cum am spus, nu este foarte gravă situaţia, însă e loc de mai bine.

Cât de mare este concurenţa în domeniul IT?
În Timişoara este o concurenţă paralelă, mai exact nu ne batem pe clienţi, ne batem pe resurse, asta însemnând programatori buni. Uneori mai şi producem aceste resurse şi câteodată le mai şi atragem.

Că tot aţi pomenit de asta, în 2010 piaţa IT din Cluj şi Sibiu a explodat şi a început să atragă mulţi programatori. Au plecat şi din Timişoara?
Da. Chiar şi firma noastră a avut un caz, un programator a plecat la Cluj. Însă dintre cei care au plecat, câţiva s-au întors.

Microsoft tatonează terenul în Timişoara şi a anunţat angajari. Asta înseamnă o provocare pentru firmele care există pe piaţă?
Da, va fi o provocare, dar vom vedea ce va fi. E loc şi pentru Microsoft, dacă vrea să vină în Timişoara. Oameni buni sunt peste tot. Sigur că un nume ca Microsoft va atrage capacităţi, dar asta nu înseamnă că celelalte firme IT nu-şi vor face treaba în continuarea şi nu-şi vor onora contractele. Poate că se vor ivi nişte dificultăţi, dar la ora asta e prea devreme să discutăm această problemă. Nu ştiu care le sunt planurile şi câţi programatori doresc să angajeze, dar sunt convins că se va găsi loc pentru toată lumea.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Până la capăt! Simona câștigă turneul de la Dubai după o finală epică

Simona Halep a câștigat turneul de la Dubai după un meci nerecomandat cardiacilor. A fost 3-6, 6-3, 7-6 cu tânăra Elena Rybakina, jucătoare ce reprezintă Kazahstanul, o nouă stea a tenisului mondial, cu 19 victorii în ultimele 22 de partide disputate. Simona nu a început bine jocul, părând neconectată la importanța partidei. Adversara a profitat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Până la capăt! Simona câștigă turneul de la Dubai după o finală epică
Iulius Town

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim, director general ADR Vest

Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional

Un succes din toate punctele de vedere, Programul Operaţional Regional va oferi regiunii Vest sume şi mai importante pentru finanţarea investiţiilor publice, dar şi în domeniul privat, firmele fiind un punct important în dezvoltarea regiunii. Cea mai importantă modificare referitoare la noua sesiune de finanţare a POR se referă la sumele alocate, regiunea de vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Simona Halep a câștigat turneul de la Dubai după un meci nerecomandat cardiacilor. A fost 3-6, 6-3, 7-6 cu tânăra Elena Rybakina, jucătoare ce reprezintă Kazahstanul, o nouă stea a tenisului mondial, cu 19 victorii în ultimele 22 de partide disputate. Simona nu a început bine jocul, părând neconectată la importanța partidei. Adversara a profitat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Până la capăt! Simona câștigă turneul de la Dubai după o finală epică
Semne bune „primăvara” are! Aflată în mare nevoie de puncte, Ripensia a defilat în partida cu Metaloglobus reușind o victorie importantă. A fost 3-0 pentru echipa pregătită de Alex Pelici, rezultatul fiind stabilit îndă de la pauză, după probabil cea mai bună repriză a bănățenilor din acest sezon. După o perioadă de pregătire cu destule...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Excelentă prestație a Ripensiei și trei puncte mari din meciul cu Metaloglobus
Top