Categories: SănătateUltima ora

Medicii de la Judetean fac o noua prelevare de organe

O femeie de 60 de ani aflată în moarte cerebrală salvează, de la Timişoara, trei vieţi. Duminică după-amiază, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă va avea loc o nouă prelvare de organe. Este cea de a şaptea din acest an, la numai două zile de la precedenta.

Specialiştii de la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) împreună cu două echipe de specialişti din Bucureşti şi Cluj vor intra în sala de operaţie la ora 14, urmând ca intervenţia de prelevare a organelor să dureze cel puţin patru ore. Familia femeii a fost imediat de acord cu această intervenţie.

„Este vorba despre o femeie, în vârstă de 60 de ani, din judeţul Caraş-Sevein. Pacienta a fost internată la spital, sâmbătă seară, în urmă unui accident vascular cerebral. Duminică dimineaţă, eaa fost declarată în moarte cerebrală. Deoarece pentru femeie nu se mai putea face nimic, familia şi-a dat acordul pentru prelevarea rinichilor şi a ficatului”, spune asist. med. Dan Ilincariu, coordonator Transplant SCJUT. Potrivit acestuia, rinichii vor fi prelevaţi şi preluaţi de echipă din Cluj, urmând să fie salvate două vieţi, iar ficatul va ajunge la Bucureşti.

Anul trecut, la SCJUT au avut loc 15 prelevări de organe. Astfel, 14 persoane din ţară care se aflau pe lista de transplant de rinichi au primit o noua şansă, alte şapte au beneficiat de ficat, iar alte două au primit o inimă nouă, în urma transplanturilor efectuate la Târgu-Mureş.

Patru ani de insistenţe, campanii publice, mii de fluturaşi care explicau că „un donator salvează patru vieţi”, apariţii în presă alături de preoţi şi ajutor de la Dumnezeu cât cuprinde. Aceasta este reţeta secretă a medicilor timişoreni. Ei conving rudele pacienţilor ajunşi la Spitalul Judeţean în moarte cerebrală că, în toată drama pe care o trăiesc, pot găsi alinare şi pot salva vieţi, ale altor oameni aflaţi în suferinţă.

„Ca orice reţetă de succes, şi aceasta e compusă din mai multe. Putem identifica mai multe elemente, poate unele mai greu de definit, şi anume că ne-a ajutat Dumnezeu. Pe de altă parte vedem clar, în contactul cu aceste familii lovite de cele mai mari tragedii, că ele cunosc subiectul din media. Fiind sensibilizaţi de presă dinainte, se pot gândi la tema pe care noi le-o propunem. E un lucru evident”, spune dr. Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI a Spitalului Judeţean şi unul dintre principalii militanţi în campaniile pro- transplant.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

2 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

2 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

3 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

3 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

4 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

6 ore ago