Categories: SănătateUltima ora

Medicii de la Judetean fac o noua prelevare de organe

O femeie de 60 de ani aflată în moarte cerebrală salvează, de la Timişoara, trei vieţi. Duminică după-amiază, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă va avea loc o nouă prelvare de organe. Este cea de a şaptea din acest an, la numai două zile de la precedenta.

Specialiştii de la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) împreună cu două echipe de specialişti din Bucureşti şi Cluj vor intra în sala de operaţie la ora 14, urmând ca intervenţia de prelevare a organelor să dureze cel puţin patru ore. Familia femeii a fost imediat de acord cu această intervenţie.

„Este vorba despre o femeie, în vârstă de 60 de ani, din judeţul Caraş-Sevein. Pacienta a fost internată la spital, sâmbătă seară, în urmă unui accident vascular cerebral. Duminică dimineaţă, eaa fost declarată în moarte cerebrală. Deoarece pentru femeie nu se mai putea face nimic, familia şi-a dat acordul pentru prelevarea rinichilor şi a ficatului”, spune asist. med. Dan Ilincariu, coordonator Transplant SCJUT. Potrivit acestuia, rinichii vor fi prelevaţi şi preluaţi de echipă din Cluj, urmând să fie salvate două vieţi, iar ficatul va ajunge la Bucureşti.

Anul trecut, la SCJUT au avut loc 15 prelevări de organe. Astfel, 14 persoane din ţară care se aflau pe lista de transplant de rinichi au primit o noua şansă, alte şapte au beneficiat de ficat, iar alte două au primit o inimă nouă, în urma transplanturilor efectuate la Târgu-Mureş.

Patru ani de insistenţe, campanii publice, mii de fluturaşi care explicau că „un donator salvează patru vieţi”, apariţii în presă alături de preoţi şi ajutor de la Dumnezeu cât cuprinde. Aceasta este reţeta secretă a medicilor timişoreni. Ei conving rudele pacienţilor ajunşi la Spitalul Judeţean în moarte cerebrală că, în toată drama pe care o trăiesc, pot găsi alinare şi pot salva vieţi, ale altor oameni aflaţi în suferinţă.

„Ca orice reţetă de succes, şi aceasta e compusă din mai multe. Putem identifica mai multe elemente, poate unele mai greu de definit, şi anume că ne-a ajutat Dumnezeu. Pe de altă parte vedem clar, în contactul cu aceste familii lovite de cele mai mari tragedii, că ele cunosc subiectul din media. Fiind sensibilizaţi de presă dinainte, se pot gândi la tema pe care noi le-o propunem. E un lucru evident”, spune dr. Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI a Spitalului Judeţean şi unul dintre principalii militanţi în campaniile pro- transplant.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

8 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

9 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

9 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

9 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

9 ore ago