Categories: SănătateSocial

Pacienţii ar putea plati orice serviciu la medicul de familie

Medicii de familie consideră că noul contract-cadru pe ar trebui să-l semneze este umilitor şi îi împinge spre faliment. Patronatul Medicilor de Familie şi Societatea Naţională a Medicilor de Familie refuză categoric noile norme de funcţionare a cabinetelor.

„Nu mai avem ce pierde. Se doreşte să semnăm un contract ce ne va duce la faliment, care ar afecta serviciile medicale şi tratamentele pe care trebuie să le oferim pacienţilor, ne-ar pune în imposibilitatea să ne întreţinem cabinetele, să afectăm situaţia financiară a asistentelor noastre, a personalului nemedical şi a noastră. Refuzăm să fim părtaşi la experimentul pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să îl impună românilor sub titlul de reformă. Decidem să acţionăm în justiţie toate actele normative ce încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor şi să sesizăm Uniunea Europeană. În ultimă instanţă vom continua să practicăm medicina fie în mod privat, fie în ţări străine”, precizează Doina Ileana Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului Medicilor de Familie.
„Nu se face o reformă! Procentul care se alocă medicinei primare este mai mic decât în Albania şi Kazahstan şi până la urmă pacienţii au cel mai mult de suferit. Mă mir că unele cabinete nu au dat deja faliment, pentru că sumele pe care primesc sunt foarte mici şi trebuie plătite cheltuielile de întreţinere, asistentă, contabil, femeie de serviciu, ca să nu mai pomenesc de imprimatele la preţuri tot mai mari pe care trebuie să le luăm”, a spus şi Afilon Jompan, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Timiş.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate consideră însă că veniturile cabinetelor de medicină primară nu sunt chiar atât de mici încât să ajungă în faliment. „Un medic care are 1.500 de pacienţi pe listă câştigă, în funcţie de serviciile realizate, până la 7.000 – 8.000 de lei lunar”, a declarat Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt CJAS Timiş.
La mijloc în acest conflict se află pacienţii, exact cei care plătesc contribuţia obligatorie de sănătătate, dar pe care nimeni nu-i mai întreabă ce-şi doresc de aceşti bani. În cazul în care medicii de familie nu semnează contractele cu CJAS, pacienţii trebuie să plătească orice serviciu la cabinet.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…

8 ore ago

Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite

Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…

10 ore ago

A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat

La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…

13 ore ago

Prinși în flagrant cu kilograme de „iarbă” la ei

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…

14 ore ago

Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…

14 ore ago

Șantierul noului drum de legătură Timișoara – A1 se închide în acest an la 40% din total realizat/FOTO

Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…

15 ore ago