Medicii de familie consideră că noul contract-cadru pe ar trebui să-l semneze este umilitor şi îi împinge spre faliment. Patronatul Medicilor de Familie şi Societatea Naţională a Medicilor de Familie refuză categoric noile norme de funcţionare a cabinetelor.
„Nu mai avem ce pierde. Se doreşte să semnăm un contract ce ne va duce la faliment, care ar afecta serviciile medicale şi tratamentele pe care trebuie să le oferim pacienţilor, ne-ar pune în imposibilitatea să ne întreţinem cabinetele, să afectăm situaţia financiară a asistentelor noastre, a personalului nemedical şi a noastră. Refuzăm să fim părtaşi la experimentul pe care Ministerul Sănătăţii doreşte să îl impună românilor sub titlul de reformă. Decidem să acţionăm în justiţie toate actele normative ce încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi medicilor şi să sesizăm Uniunea Europeană. În ultimă instanţă vom continua să practicăm medicina fie în mod privat, fie în ţări străine”, precizează Doina Ileana Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului Medicilor de Familie.
„Nu se face o reformă! Procentul care se alocă medicinei primare este mai mic decât în Albania şi Kazahstan şi până la urmă pacienţii au cel mai mult de suferit. Mă mir că unele cabinete nu au dat deja faliment, pentru că sumele pe care primesc sunt foarte mici şi trebuie plătite cheltuielile de întreţinere, asistentă, contabil, femeie de serviciu, ca să nu mai pomenesc de imprimatele la preţuri tot mai mari pe care trebuie să le luăm”, a spus şi Afilon Jompan, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Timiş.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate consideră însă că veniturile cabinetelor de medicină primară nu sunt chiar atât de mici încât să ajungă în faliment. „Un medic care are 1.500 de pacienţi pe listă câştigă, în funcţie de serviciile realizate, până la 7.000 – 8.000 de lei lunar”, a declarat Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt CJAS Timiş.
La mijloc în acest conflict se află pacienţii, exact cei care plătesc contribuţia obligatorie de sănătătate, dar pe care nimeni nu-i mai întreabă ce-şi doresc de aceşti bani. În cazul în care medicii de familie nu semnează contractele cu CJAS, pacienţii trebuie să plătească orice serviciu la cabinet.
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…