Steatoză hepatică sau „ficatul gras”, cum se spune în popor, este afecţiunea care îşi găseşte ecou în zona noastra de vest foarte frecvent. De ce? Pentru că la noi în zonă cea mai bună pasăre este porcul.

Suntem obişnuiţi încă de mici cu mâncăruri grele, grase, cu trei feluri la masă. În timp, acest lucru lasă urme, ne îmbâcseşte organismul. În plus, după 1990 şi-au făcut apariţia patiseriile, McDonalds, tonetele cu pleşcăviţă, mâncare tip fast-food, care în momentul de faţa este la mare căutare de către şcolari, studenţi, persoane care nu au timp şi bani să-şi permită o masă caldă acasă sau la un restaurant în timpul zilei. Şi uite aşa, ne trezim că randamentul nostru iîn muncă scade pe zi ce trece, ne simţim tot mai obosiţi, mai ales în a doua jumătate a zilei, procesăm informaţiile mental şi judecăm tot mai greu. Uneori simţim o jenă în partea dreaptă a corpului, dar nu ceva îngrijorător, care să ne determine să ajungem la doctor. Ajungem să descoperim, de cele mai multe ori din întâmplare, în urma unui consult de rutină, că avem valori peste limita normalului la analizele de ficat, grăsimi, eventual şi glicemia crescută. Medicul ne supune şi unei ecografii abdominale şi constată că avem steatoză hepatică. Ce o fi şi asta, ne întrebăm! Celulele ficatului sunt pline cu grăsime, împiedicându-l astfel să-şi exercite funcţia de epurare a organismului, determinând devieri de metabolism în sensul apariţiei diabetului zaharat şi a hipercolesterolemiilor, afecţiuni cu mare risc cardiovascular sau, în cel mai rău caz, apariţia unei ciroze hepatice! Putem foarte uşor să scăpăm de această afecţiune prin schimbarea regimului de viaţă: exerciţii fizice regulate, mers pe jos cât mai mult, respectarea orelor de odihnă şi somn, evitarea stresului, consum sporit de legume şi fructe proaspete, excluderea alimentelor care au produs steatoza şi agravează boala, cum ar fi alcoolul, grăsimile de origine animală, carnea de porc, carnea de oaie, pielea de pasăre, mezelurile, gălbenuşul de ou, lactatele de oaie, alimentele prăjite, tocăniţele, afumăturile, alimentele care conţin conservanţi, alimentele care conţin substanţe sintetice, dulciurile sau alimentele bogate în carbohidraţi, sucurile sintetice sau carbogazoase. Există suplimente nutritive care regenerează celulele hepatice şi asigură o drenare hepatobiliară foarte bună, curăţind astfel vezica biliară şi celulele hepatice.

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala
Tags: ficatmancare

Recent Posts

Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara

Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…

20 de secunde ago

Carla’s Dreams va fi vedeta principală a spectacolului de Revelion la Timișoara în acest an

Carla’s Dreams va fi formația care le va cânta timișorenilor din Piața Operei la ora…

O oră ago

Cât ne-au costat sclifoselile şi onoarea nereperată ale lui Marcel Ciolacu

Joi, Marcel Ciolacu s-a trezit asudat şi cu faţa la cearşaf. Probabil a visat peste…

2 ore ago

TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…

16 ore ago

Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite

Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…

17 ore ago

A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat

La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…

20 de ore ago