Steatoză hepatică sau „ficatul gras”, cum se spune în popor, este afecţiunea care îşi găseşte ecou în zona noastra de vest foarte frecvent. De ce? Pentru că la noi în zonă cea mai bună pasăre este porcul.

Suntem obişnuiţi încă de mici cu mâncăruri grele, grase, cu trei feluri la masă. În timp, acest lucru lasă urme, ne îmbâcseşte organismul. În plus, după 1990 şi-au făcut apariţia patiseriile, McDonalds, tonetele cu pleşcăviţă, mâncare tip fast-food, care în momentul de faţa este la mare căutare de către şcolari, studenţi, persoane care nu au timp şi bani să-şi permită o masă caldă acasă sau la un restaurant în timpul zilei. Şi uite aşa, ne trezim că randamentul nostru iîn muncă scade pe zi ce trece, ne simţim tot mai obosiţi, mai ales în a doua jumătate a zilei, procesăm informaţiile mental şi judecăm tot mai greu. Uneori simţim o jenă în partea dreaptă a corpului, dar nu ceva îngrijorător, care să ne determine să ajungem la doctor. Ajungem să descoperim, de cele mai multe ori din întâmplare, în urma unui consult de rutină, că avem valori peste limita normalului la analizele de ficat, grăsimi, eventual şi glicemia crescută. Medicul ne supune şi unei ecografii abdominale şi constată că avem steatoză hepatică. Ce o fi şi asta, ne întrebăm! Celulele ficatului sunt pline cu grăsime, împiedicându-l astfel să-şi exercite funcţia de epurare a organismului, determinând devieri de metabolism în sensul apariţiei diabetului zaharat şi a hipercolesterolemiilor, afecţiuni cu mare risc cardiovascular sau, în cel mai rău caz, apariţia unei ciroze hepatice! Putem foarte uşor să scăpăm de această afecţiune prin schimbarea regimului de viaţă: exerciţii fizice regulate, mers pe jos cât mai mult, respectarea orelor de odihnă şi somn, evitarea stresului, consum sporit de legume şi fructe proaspete, excluderea alimentelor care au produs steatoza şi agravează boala, cum ar fi alcoolul, grăsimile de origine animală, carnea de porc, carnea de oaie, pielea de pasăre, mezelurile, gălbenuşul de ou, lactatele de oaie, alimentele prăjite, tocăniţele, afumăturile, alimentele care conţin conservanţi, alimentele care conţin substanţe sintetice, dulciurile sau alimentele bogate în carbohidraţi, sucurile sintetice sau carbogazoase. Există suplimente nutritive care regenerează celulele hepatice şi asigură o drenare hepatobiliară foarte bună, curăţind astfel vezica biliară şi celulele hepatice.

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala
Tags: ficatmancare

Recent Posts

Tradiţii păstrate! Mândru că mi-s bănăţan, un concurs ce creşte în valoare de la an la an/FOTO

Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…

49 de minute ago

Vă puteți schimba cartea de identitate chiar și în ziua alegerilor

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…

55 de minute ago

Timișoara vrea să preia o parte din Calea Urseni, în vederea modernizării

O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…

O oră ago

Sunt restricții pe A1, în zona Margina – Traian Vuia

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…

2 ore ago

Universitatea de Vest a susținut un curs despre diplomație la București

Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…

2 ore ago

Cum se va desfășura procesul electoral la alegerile de duminică. În Timiș vor fi 619 secții de vot

Români vor merge duminică la vot pentru a-și exprima opțiunea pentru președintele României, fiind programat…

2 ore ago