Steatoză hepatică sau „ficatul gras”, cum se spune în popor, este afecţiunea care îşi găseşte ecou în zona noastra de vest foarte frecvent. De ce? Pentru că la noi în zonă cea mai bună pasăre este porcul.

Suntem obişnuiţi încă de mici cu mâncăruri grele, grase, cu trei feluri la masă. În timp, acest lucru lasă urme, ne îmbâcseşte organismul. În plus, după 1990 şi-au făcut apariţia patiseriile, McDonalds, tonetele cu pleşcăviţă, mâncare tip fast-food, care în momentul de faţa este la mare căutare de către şcolari, studenţi, persoane care nu au timp şi bani să-şi permită o masă caldă acasă sau la un restaurant în timpul zilei. Şi uite aşa, ne trezim că randamentul nostru iîn muncă scade pe zi ce trece, ne simţim tot mai obosiţi, mai ales în a doua jumătate a zilei, procesăm informaţiile mental şi judecăm tot mai greu. Uneori simţim o jenă în partea dreaptă a corpului, dar nu ceva îngrijorător, care să ne determine să ajungem la doctor. Ajungem să descoperim, de cele mai multe ori din întâmplare, în urma unui consult de rutină, că avem valori peste limita normalului la analizele de ficat, grăsimi, eventual şi glicemia crescută. Medicul ne supune şi unei ecografii abdominale şi constată că avem steatoză hepatică. Ce o fi şi asta, ne întrebăm! Celulele ficatului sunt pline cu grăsime, împiedicându-l astfel să-şi exercite funcţia de epurare a organismului, determinând devieri de metabolism în sensul apariţiei diabetului zaharat şi a hipercolesterolemiilor, afecţiuni cu mare risc cardiovascular sau, în cel mai rău caz, apariţia unei ciroze hepatice! Putem foarte uşor să scăpăm de această afecţiune prin schimbarea regimului de viaţă: exerciţii fizice regulate, mers pe jos cât mai mult, respectarea orelor de odihnă şi somn, evitarea stresului, consum sporit de legume şi fructe proaspete, excluderea alimentelor care au produs steatoza şi agravează boala, cum ar fi alcoolul, grăsimile de origine animală, carnea de porc, carnea de oaie, pielea de pasăre, mezelurile, gălbenuşul de ou, lactatele de oaie, alimentele prăjite, tocăniţele, afumăturile, alimentele care conţin conservanţi, alimentele care conţin substanţe sintetice, dulciurile sau alimentele bogate în carbohidraţi, sucurile sintetice sau carbogazoase. Există suplimente nutritive care regenerează celulele hepatice şi asigură o drenare hepatobiliară foarte bună, curăţind astfel vezica biliară şi celulele hepatice.

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala
Tags: ficatmancare

Recent Posts

Proiectul noului pod peste Mureș, de lângă Cenad, face un pas înainte

Lansată în cea de a doua jumătate a acestui an, licitația pentru stabilirea executantului studiului…

3 ore ago

Deplasare grea în ultimul meci din 2025 al baschetbaliștilor

Fără pauză! Etapa a 14-a din Liga Națională masculină de baschet programează un meci în…

5 ore ago

Din 1 ianuarie pregătiți-vă să vă goliți mai repede buzunarele pentru benzină sau motorină. Sau mergeți cu trotineta și bicicleta

Dacă v-ați bucurat de ieftinirea carburanților din ultimele zile, nu sperați să rămână prea mult…

7 ore ago

A intrat pe contrasens și a băgat o femeie și un copil în spital

Duminică, 28 decembrie 2025, în jurul orei 06:15, polițiștii au fost sesizați cu privire la…

8 ore ago

România lui Mitică. Mitică Dragomir

Dacă ar fi să ilustrez anul 2025, ba chiar şi ultimii 36 de ani, rezumându-mă…

11 ore ago

Asociația Club Sportiv Sport Express – locul unde copiii cresc prin sport, încredere și comunitate

Există momente în copilărie care rămân pentru totdeauna: prima minge prinsă corect, primul gol marcat,…

12 ore ago