Categories: AfaceriDecidenţi

„Speram ca Romania va sprijini cat de curand producerea energiei regenerabile”

Antonio Navarro este directorul Siliken Manufacturing RMN, o companie spaniolă producătoare de panouri fotovoltaice. De la începutul anului, compania produce panouri solare la Timişoara, unde a deschis o fabrică. Antonio Navarro vorbeşte despre motivele pentru care, în ultimii trei ani, spaniolii şi-au regândit strategia şi s-au extins, din punct de vedere al producţiei, în România.

De ce panouri solare?
Firma, cu capital 100% spaniol, este din Valencia şi a pornit activitatea în urmă cu zece ani, în Spania. Ne-am orientat spre producţia panourilor fotovoltaice pentru că, la momentul respectiv, era o nişă pe piaţă, se putea accede cel mai uşor în acest domeniu, al energiei regenerabile. Ne-am focalizat pe energia solară, investim în cercetare şi căutăm să executăm produse cu rezultate cât mai bune. În Spania avem şi o fabrică de purificare a siliciului şi am dezvoltat şi întreţinerea de parcuri de panouri fotovoltaice. În plus, investim într-un centru de cercetare în domeniul energiei regenerabile.

De ce v-aţi orientat spre producţia în afara Spaniei?
În 2008, Siliken vindea doar în Spania, însă modificările legislative din ultimii trei ani ne-au obligat să ne schimbăm strategia. Au apărut nişte termene pentru prezentarea proiectelor, ceea ce ne-a îngreunat activitatea. Piaţa noastră a căzut, aşa că ne-am internaţionalizat. În ciuda faptului că piaţa în Spania a înregistrat o scădere imensă, piaţa internaţională a crescut. Noi am intrat pe principalele pieţe europene, avem birouri în Franţa, Germania, Italia, România şi avem planuri pentru Grecia. Planurile noastre de viitor includ, de asemenea, intrarea pe pieţele din India, China şi Australia, pentru că, din 2010, vânzările noastre au crescut.

De ce aţi ales România şi de ce Timişoara?
În cazul României vorbim de costuri mai mici decât în Spania, se află în apropierea pieţelor pe care noi am intrat, cele din Franţa, Germania şi Italia. În plus, ne-am dat seama că aici ne putem integra repede. Suntem la Timişoara de la începutul acestui an. Avem patru linii de producţie şi se lucrează în trei schimburi. Până la sfârşitul anului vrem să ajungem la opt linii de producţie. Acum avem angajaţi câte 14 muncitori pe schimb, dar vrem să ajungem la 200. Am ales Timişoara dintre şase oraşe din ţară, Sibiu, Suceava, Braşov, Bucureşti şi Constanţa. Am avut argumente bune pentru a o selecta: localizarea strategică în cadrul Europei, aproape de pieţele internaţionale, mai ales cea germană şi cea cehă. Personalul vorbeşte şi învaţă uşor limba spaniolă şi avem trei curse aeriene regulate spre Valencia. Am închiriat halele pe o perioadă de cinci ani, dacă totul decurge bine, ne gândim să ne extindem. Nu excludem deschiderea unei fabrici de purificare a siliciului în România. În 28 februarie a fost gata primul panou solar realizat la Timişoara şi pot să spun că am început producţia.

Este o diferenţă mare între România şi Spania în abordarea energiei regenerabile?
Spania era lider mondial în 2008 pe piaţa energiei regenerabile, România încă nu promova aşa ceva. Sperăm să ajungă la ajungă la un nivel ridicat cât mai repede ş,i mai ales, să înveţe din greşelile noastre şi să nu facă aceleaşi erori ca şi Spania, unde măsurile legislative i-au gonit pe producători. Presupunem că România va sprijini cât de curând producerea energiei regenerabile.

Criza financiară v-a afectat?
Bineînţeles, a fost unul dintre celelalte motive ale crizei în afacerea nostră, în 2008. Aşa am ajuns să fim nevoiţi să ne internaţionalizăm şi să investim mai mult în societate.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

4 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

5 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

8 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

8 ore ago