Categories: AfaceriDecidenţi

„Speram ca Romania va sprijini cat de curand producerea energiei regenerabile”

Antonio Navarro este directorul Siliken Manufacturing RMN, o companie spaniolă producătoare de panouri fotovoltaice. De la începutul anului, compania produce panouri solare la Timişoara, unde a deschis o fabrică. Antonio Navarro vorbeşte despre motivele pentru care, în ultimii trei ani, spaniolii şi-au regândit strategia şi s-au extins, din punct de vedere al producţiei, în România.

De ce panouri solare?
Firma, cu capital 100% spaniol, este din Valencia şi a pornit activitatea în urmă cu zece ani, în Spania. Ne-am orientat spre producţia panourilor fotovoltaice pentru că, la momentul respectiv, era o nişă pe piaţă, se putea accede cel mai uşor în acest domeniu, al energiei regenerabile. Ne-am focalizat pe energia solară, investim în cercetare şi căutăm să executăm produse cu rezultate cât mai bune. În Spania avem şi o fabrică de purificare a siliciului şi am dezvoltat şi întreţinerea de parcuri de panouri fotovoltaice. În plus, investim într-un centru de cercetare în domeniul energiei regenerabile.

De ce v-aţi orientat spre producţia în afara Spaniei?
În 2008, Siliken vindea doar în Spania, însă modificările legislative din ultimii trei ani ne-au obligat să ne schimbăm strategia. Au apărut nişte termene pentru prezentarea proiectelor, ceea ce ne-a îngreunat activitatea. Piaţa noastră a căzut, aşa că ne-am internaţionalizat. În ciuda faptului că piaţa în Spania a înregistrat o scădere imensă, piaţa internaţională a crescut. Noi am intrat pe principalele pieţe europene, avem birouri în Franţa, Germania, Italia, România şi avem planuri pentru Grecia. Planurile noastre de viitor includ, de asemenea, intrarea pe pieţele din India, China şi Australia, pentru că, din 2010, vânzările noastre au crescut.

De ce aţi ales România şi de ce Timişoara?
În cazul României vorbim de costuri mai mici decât în Spania, se află în apropierea pieţelor pe care noi am intrat, cele din Franţa, Germania şi Italia. În plus, ne-am dat seama că aici ne putem integra repede. Suntem la Timişoara de la începutul acestui an. Avem patru linii de producţie şi se lucrează în trei schimburi. Până la sfârşitul anului vrem să ajungem la opt linii de producţie. Acum avem angajaţi câte 14 muncitori pe schimb, dar vrem să ajungem la 200. Am ales Timişoara dintre şase oraşe din ţară, Sibiu, Suceava, Braşov, Bucureşti şi Constanţa. Am avut argumente bune pentru a o selecta: localizarea strategică în cadrul Europei, aproape de pieţele internaţionale, mai ales cea germană şi cea cehă. Personalul vorbeşte şi învaţă uşor limba spaniolă şi avem trei curse aeriene regulate spre Valencia. Am închiriat halele pe o perioadă de cinci ani, dacă totul decurge bine, ne gândim să ne extindem. Nu excludem deschiderea unei fabrici de purificare a siliciului în România. În 28 februarie a fost gata primul panou solar realizat la Timişoara şi pot să spun că am început producţia.

Este o diferenţă mare între România şi Spania în abordarea energiei regenerabile?
Spania era lider mondial în 2008 pe piaţa energiei regenerabile, România încă nu promova aşa ceva. Sperăm să ajungă la ajungă la un nivel ridicat cât mai repede ş,i mai ales, să înveţe din greşelile noastre şi să nu facă aceleaşi erori ca şi Spania, unde măsurile legislative i-au gonit pe producători. Presupunem că România va sprijini cât de curând producerea energiei regenerabile.

Criza financiară v-a afectat?
Bineînţeles, a fost unul dintre celelalte motive ale crizei în afacerea nostră, în 2008. Aşa am ajuns să fim nevoiţi să ne internaţionalizăm şi să investim mai mult în societate.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

15 ore ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

19 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

20 de ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

22 de ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

23 de ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

23 de ore ago