Basescu, despre participarea Romaniei la interventia din Libia: „Avioanele noastre nu fac fata”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, pentru TVR, că România nu poate participa, în acest moment, la intervenţiile militare din Libia, pentru că avioanele româneşti „nu fac faţă”.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că avioanele aflate în prezent în dotarea armatei permit doar servicii de patrulă aeriană. „Şi dacă am fi vrut, nu aveam cu ce să participăm la această fază a operaţiunilor. Nu aveam, pentru că avioanele noastre nu fac faţă”, a spus Băsescu. „De nu vom reuşi să trecem la un program de achiziţii, va trebui să prelungim resursa avioanelor pe care le avem. Mai este posibil să le prelungim resursa, deşi nu e de dorit. Aceste avioane sunt strict pentru protejarea propriului spaţiu aerian şi nu pentru patrula aeriană (…) nu pot fi trimise în misiuni de tipul aceleia care se execută acum, pentru că nivelul lor tehnologic este extrem de scăzut. Imaginaţi-vă un MIG 21 Lancer să ajungă la Aviano”, a mai declarat preşedintele Băsescu. Şeful statului spune că România ar putea oferi Libiei doar sprijin umanitar, însă acest lucru depinde de o eventuală implicare UE. În acest moment, operaţiunile desfăşurate de NATO nu vizează aspectele umanitare. „România are capabilităţi în ceea ce priveşte sprijin umanitar, cu medicamente. (…) Atunci când ne vor fi solicitate, le vom pune la dispoziţie, dar acum nu ni le-a cerut nimeni. Ştim cu precizie că planul de operaţii (al NATO – n.r.) nu va viza decât prima etapă, cea de impunere a zonei de restricţie aeriană. Nu se ştie care va fi etapa a doua, a treia. Sigur, România are capabilităţi în ceea ce priveşte sprijin umanitar, cu medicamente. În momentul de faţă se defineşte planul de operaţii etapa unu. Nu se ştie dacă aici se va implica UE, în partea umanitară, sau ONU sau sub umbrela ONU şi UE şi NATO”, a mai declarat preşedintele. „România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă. Am înţeles că au fost foarte mulţi analişti care cer poziţia României. România a spus foarte clar că e solidară şi respectă fără niciun fel de comentariu Rezoluţia 1973 (n.r. – a Consiliului de Securitate al ONU), care prevede realizarea zonei de interdicţie aeriană în Libia în vederea protejării civililor. Consider fără nicio reţinere că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate”, a conchis Traian Băsescu. Acesta a declarat, de asemenea, că poziţia şi o eventuală implicare a României în conflictul din Libia nu poate fi decisă decât de CSAT.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

9 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

10 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

10 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

12 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

12 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

13 ore ago