Unul dintre cele mai cunoscute licee din oraș a ajuns la borna 100. Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara a împlinit 100 de ani, iar logani din toate colțurile lumii au venit la aniversare. Toată săptămâna au avut loc tot felul de manifestări cu această ocazie, de la slujbe religioase la lansări de carte și…
„Beneficiile programelor de formare profesionale se vor vedea in timp”
Vasile Ruşeţ, managerul Departamentului de Educaţie Permanentă al Universităţii Politehnica Timişoara, lucrează de peste zece ani cu fonduri euroepene. Experienţa acumulată în acest interval îi permite să explice, pe înţelesul tuturor, ce înseamnă să ai acces la bani europeni, ce condiţii trebuie să îndeplineşti şi ce reguli trebuie să urmezi.
„In vestul Romaniei, criza s-a simtit mai dureros decat in alte parti ale tarii”
Harald Zimmerman este preşedintele Grupului Oamenilor de Afaceri Liberali. Provenind din domeniul publicităţii, Zimmerman spune că, până în momentul de faţă, nu există niciun semn de revenire din criza financiară. Omul de afaceri timişorean spune că afirmaţiile guvernanţilor, referitoare la depăşirea perioadei de recesiune, sunt pur propagandistice şi consideră că un reviriment ar putea avea loc, cel mai devreme, în 2012.
„Primul pas pe care sa-l faci atunci cand iti incepi businessul este sa gandesti corect”
Alexandru Panfilii este preşedintele Junior Chamber International Timişoara. El vorbeşte despre ce înseamnă această asociaţie, care este rolul ei şi care sunt condiţiile pentru a deveni membru. Panfilii spune că mediul de afaceri bănăţean este unul bun şi consideră că onestitatea trebuie neapărat să facă parte din „arsenalul” de început al oricărui business.
„Speram ca Romania va sprijini cat de curand producerea energiei regenerabile”
Antonio Navarro este directorul Siliken Manufacturing RMN, o companie spaniolă producătoare de panouri fotovoltaice. De la începutul anului, compania produce panouri solare la Timişoara, unde a deschis o fabrică. Antonio Navarro vorbeşte despre motivele pentru care, în ultimii trei ani, spaniolii şi-au regândit strategia şi s-au extins, din punct de vedere al producţiei, în România.
„In Romania, pana acum, coruptia a fost tolerata”
Gianluca Testa este un investitor italian, cu afaceri în domeniul producţiei de electronice. Aflat de mulţi ani în România, Testa a înţeles foarte bine cum merg lucrurile aici. El spune că, în momentul de faţă, nu poate fi vorba de o ieşire din criză a României, pentru că lipseşte aproape cu desăvârşire infrastructura. Totuşi, omul de afaceri susţine că, în prezent, din punct de vedere al crizei financiare, România stă mai bine decât Italia.
Viorel Miron: „Criza financiara care a afectat pe toata lumea se cam termina”
Piaţa auto a fost foarte afectată de criza financiară, dar acum lucrurile par să intre, din nou, pe un trend ascendent. Programul Rabla, care începe în această săptămână, pune lucrurile în mişcare şi în România. Viorel Miron, director general Mega Group Timişoara, concesionar Peugeot, spune că, după semnalele pe care le are, anul 2011 va aduce o revenire a pieţei auto.
„Daca mi s-ar pune pe masa alimente din soia modificata genetic, nu as avea nicio retinere sa le mananc”
Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vorbeşte despre majorarea preţurilor la alimente în lume, dar despre situaţia în care se află România. Ministrul susţine, pe de altă parte, că plantele modificate genetic înseamnă o nouă revoluţie verde, fără de care nu va fi putea fi evitată scumpirea, la nivel mondial, a alimentelor.
„Timisoara are nevoie ca mediul de afaceri sa fie un pic mai unit”
Ovidiu Şandor este omul din spatele proiectului City Business Center, o investiţie în valoare de 50 de milioane de euro, începută în vara anului 2006. Recent, a obţinut finanţare europeană nerambursabilă de şapte milioane de euro, pentru cea de-a patra clădire de birouri clasa A, care urmează să fie ridicată până în iunie 2012.
„Avem proiecte eligibile si conforme de 200% peste valoarea alocata”
Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională – Regiunea Vest (ADR Vest), vorbeşte despre proiectele care i-au trecut prin mână şi care au reuşit să obţină finanţare europeană. În acest moment, în Regiunea Vest nu mai sunt fonduri pentru astfel de proiecte, valoarea alocată fiind depăşită pe toate segmentele.
„Anul 2010 este cel mai oribil an pe care l-am trăit”
Cel puţin unul dintre domeniile de activitate economică despre care suntem tentaţi să credem că înregistrează profit este cel al comerţului cu medicamente. Starea de sănătate tot mai proastă a românilor şi, deci, nevoia de pastile par să vin în sprijinul acestei afirmaţii. Cei implicaţi în acest domeniu nu sunt însă de aceeaşi părere.
„Dacă în România nu se schimbă nimic, iau în calcul mutarea afacerilor în Macedonia”
Maria Grapini, preşedintele Grupului Pasmatex şi preşedintele Asociaţiei Femeilor Antreprenor Timiş, vorbeşte despre cum i-a afectat criza economică afacerile şi despre ce va face în viitor.
„Cei care au intrat în pierdere în perioada crizei e mai bine să se oprească aici”
Se încheie al doilea an de criză financiară. Și totuși, după o perioadă de impas, în 2010 există și premii pentru societățile comerciale din județ. Le-a oferit Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara. Georgică Cornu, președintele CCIAT, vorbește despre criză, despre efectele acesteia asupra afacerilor lui și ale altora, dar și despre perspectivele pentru noul an.