Categories: SocialUltima ora

Amintiri din Epoca de Aur: Bebe Bucur, aurul si traficantii

Bucur… Bebe Bucur! Până acum 20 de ani, acest nume provoca teamă oricărui timişorean care deţinea un gram de aur sau încerca să facă afaceri pe spatele statulului ceauşist. Până la căderea sistemului comunist, în Timişoara, aurul era sinonim cu numele fostului miliţian.

O cifră oficială a cantităţii de aur confiscată de Bebe Bucur şi echipa sa nu este cunoscută, dar acesta îşi aminteşte că a predat statului comunist aproximativ o tonă şi jumătate de aur! În câteva episoade vom detalia întâmplări din Epoca de Aur care par, la prima vedere, mărunte. Bebe Bucur a acceptat să povestească în exclusivitate despre activitatea ce i-a adus o notorietate incredibilă în rândul traficanţilor de aur pentru publicaţia Vestea, un bilunar ce se adresează românilor ce trăiesc în SUA. www.debanat.ro a primit acceptul exclusiv al publicaţiei din diaspora pentru a difuza materialele apărute în cursul anului trecut.

La început au fost 17 kilograme de aur

Bebe Bucur a intrat în sistem la 28 de ani. „Când am ajuns în miliţie, Ioan Târpe, un unchi de-al meu, a fost foarte supărat, spunându-mi că dacă ar vedea tatăl meu ce meserie mi-am ales, m-ar dezmoşteni. Bietul meu unchi ura tot ce era legat de miliţie sau securitate, el având ceva probleme pentru că era ungur”, îşi aminteşte Bebe Bucur. În anul 1978, după ce a terminat Facultatea de Drept şi Academia Militară, a fost repartizat în cadrul Miliţiei Judeţene la Secţia Contrabandă, Aur, Valută (C.A.V.). „Am fost coleg de birou cu Iosif Herth şi Eugeniu Drăgulin, de la care am învățat foarte multe. Cu toate acestea, am avut patru ani anoşti, pentru că nu aveam putere de decizie”, povestește fostul milițian. Ascensiunea acestuia în miliţie a început după ce Drăgulin şi Herth, ultimul fiind şeful serviciului, au părăsit biroul. „Am fost chemat de colonelul Ion Deheleanu, fostul şef al miliţiei judeţene, care mi-a spus că, de a doua zi, voi deveni şeful serviciului, urmând să formez o nouă echipă.” Zis şi făcut, pentru că Bebe Bucur a transferat trei subofiţeri aleşi pe sprânceană: Radu Marin, Vasile Bandula şi Nicolae Rachin. Până la instalarea lui Bucur ca şef al CAV, acest serviciu a confiscat, până în luna octombrie a anului 1983, două kilograme de aur şi aproximativ 25.000 de mărci germane. Cu Bebe Bucur şef, la finalul aceluiași an, în vistieria serviciului zăceau deja 17 kilograme de aur şi peste 100.000 de mărci. Acesta a fost doar începutul, deoarece Bucur a băgat în visteria ţării aproximativ 1,5 tone de aur. Ce legătură ar putea fi între aprozarişti şi traficul cu aur? Este întrebarea la care Bebe Bucur va răspunde în materialul viitor.

Share
Published by
Cosmin Bradu

Recent Posts

Timișoara „in rem”

Între frumoșii ani 1996-2014, trei funcționari ai municipalității timișorene au semnat, fiecare după putință și…

2 ore ago

„Colindăm Domnului Bun”. Concert de colinde, duminică, la Şag

Duminică, 22 decembrie, de la ora 17.30 la Căminul Cultural din Şag va avea loc…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 19 decembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.12.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

13 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

13 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

15 ore ago