Categories: SănătateUltima ora

Medicii de familie protesteaza impotriva contractului cadru

Peste 100 de medici de familie din Timişoara protestează, joi, la Direcţia de Sănătate Publică Timiş, împotriva prevederilor noului contract-cadru propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Medicii s-au întâlnit la sala Capitol, unde au fost convocaţi de Asociaţia Patronală a Medicilor de Familie Timiş. Vicepreşedintele asociaţiei, dr. Elisabeta Spătaru, le-a înmânat colegilor prezenţi cereri pentru eliberarea declaraţiilor de conformitate, acte de care medicii au nevoie pentru a-şi putea practica meseria în străinătate. Dr. Spătaru, care este şi reprezentantul judeţului Timiş în Comisia de Sănătate pentru Medicina Familiei la nivelul Ministerului Sănătaţii, a adus, de asemenea, oferte de locuri de muncă în Irlanda şi Franţa. Dacă ar accepta un astfel de job, un medic ar ajunge să câştige 120.000 de lire pe an în Irlanda, respectiv 140.000 – 150.000 de euro în Franţa. În urma discuţiilor purtate, s-a făcut un apel pentru nesemnarea noului contract-cadru şi se preconizează, de asemenea, pichetarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, spre sfârşitul lunii. „Dacă acest contract-cadru va fi semnat, aşa cum este el acum, categoric o mare parte din cabinetele de medicină de familie vor intra în faliment în 2011. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că aceste contracte se semnează pe doi ani, asta în condiţiile în care, deja, fondurile alocate medicinei de familie au scăzut de la an la an”, a declarat Elisabeta Spătaru. Medicii de familie timişoreni prezenţi la acţiunea de joi s-au îndreptat apoi spre Direcţia de Sănătate Publică, unde au depus cereri pentru eliberarea declaraţiilor de conformitate. Noul contract-cadru prevede limitarea numărului de consultaţii la 20 pe zi pentru fiecare medic, existenţa unui plafon orientativ pentru prescrierea de medicamente, dar şi eliberarea reţetelor pentru bolnavii cronici o dată la 90 de zile. Contractele aflate în vigoare expiră la 31 martie. De la 1 aprilie, medicii care nu semnează noile contracte nu vor mai putea elibera reţete compensate şi gratuite, trimiteri sau concedii medicale.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

7 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

7 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

8 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

9 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

9 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

12 ore ago