Politehnica a castigat prima runda din „meciul” cu CCIAT

Universitatea „Politehnica” a câştigat, la Tribunalul Timiş, procesul intentat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş. Instanţa a respins cererea CCIAT, de anulare a actului de donaţie a clădirii Rectoratului Politehnicii. Presedintele CCIAT ameninta cu instantele europene.

În noiembrie 2010, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara a dat în judecată Politehnica, solicitând restituirea imobilului în care funcţionează rectoratul acesteia. Rectorul Nicolae Robu spunea, la vremea respectivă, că preşedintele Camerei de Comerţ, Georgică Cornu, nu face diferenţa între un act de donaţie şi o clădire naţionalizată. „În 15 mai 1945, predecesorii conducătorului de acum ai CCIAT au considerat că merită să doneze această clădire pentru dezvoltarea mediului universitar al Timişoarei. Pentru mine este de neînţeles cum conducerea actuală a CCIAT vrea să rezilieze un act de donaţie benevol”, declara Robu. De cealaltă parte, Georgică Cornu afirma că, dacă nu i se va face dreptate în România, va duce litigiul la instanţele internaţionale. „Actul de donaţie invocat de domnul rector este unul prin care Camera de Comerţ a fost obligată să doneze imobilul către Universitatea de Vest. Acel act nu şi-a produs efectul, aceasta a fost condiţia – atât timp cât nu e folosit pentru scopul donaţiei, din punct de vedere al nostru şi al juriştilor, îşi pierde valabilitatea”, spunea preşedintele CCIAT. Tribunalul Timiş a respins însă solicitarea CCIAT, de anulare a acestui act de donaţie. Reprezentanţii Camerei de Comerţ anunţaseră chiar, la un moment, că intenţionează să-l cheme drept martor în acest proces pe Regele Mihai. „Prin urmare, Universitatea «Politehnica» din Timişoara va continua să fie prezentă în zona de maximă vizibilitate a Timişoarei, prin sediul administraţiei ei centrale, Rectoratul”, se precizează într-un comunicat al UPT, emis după aflarea deciziei tribunalului.

Update: Preşedintele CCIAT, Georgică Cornu, a explodat la aflarea veştii, acuzându-i dur pe magistrații timișeni. „Rectoratul a fost făcut cadou de Guvernul României Politehnicii în 1946. În Timişoara, între justiţie şi dreptate există foarte puţină legătură. Totul este dirijat aici. Vom face recurs, vom ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi dacă este nevoie chiar la CEDO. Trebuie să se termine odată cu bătaia de joc din România. Juristul nostru a cerut aprobarea completului de judecată ca Majestatea Sa, regele Mihai, să răspundă la două întrebări, din care una era de genul dacă decretul semnat l-a semnat din conştiinţă sau obligat de comunişti. Am crezut că magistraţii şi-au dat seama că avem dreptate, dar nu a fost aşa. Le-a fost frică că regele ar fi zis că a fost obligat să semneze aşa ceva”, a declarat Cornu. (Mihai Oancea)

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

2 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

3 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

3 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

3 ore ago