Angajaţii primăriilor din judeţul Timiş au primit sporuri ilegale de circa 14 milioane de lei, adică peste trei milioane de euro. Anul trecut, în plină criză, lefurile lor au fost umflate ilegal cu diverse sume.
În urma unui control ale cărui rezultate au fost făcute publice luna aceasta, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că 37 de primării au acordat sporuri salariale şi alte drepturi funcţionarilor din subordine fără respectarea legea. „Cheltuieli neprevăzute de legislaţia în vigoare au fost estimate la suma totală de 13,87 milioane de lei, fiind recuperate la buget prejudicii în sumă de 29.600 lei. Aceste cheltuieli au însumat 97 abateri de la legalitate şi regularitate, din care o frecvenţă mai mare o înregistrează nerespectarea prevederilor legale privind acordarea necuvenită a unor drepturi de natură salarială, abatere reţinută cu o frecvenţă mare la un număr de 37 entităţi”, se arată în raportul citat.
Abaterile constatate de inspectorii Curţii de Conturi se referă la „drepturi speciale de natura menţinerii sănătăţii şi securităţii în muncă acordate contrar prevederilor legale”, sporuri de confidenţialitate acordate contrar legii consilierilor juridici sau consilierilor personali ai primarilor, sporuri de fidelitate, acordarea nelegală de tichete cadou funcţionarilor din primăriile auditate sau din instituţiile şi serviciile din subordinea acestora, „în special la Primăria Municipiului Timişoara”, şi sporuri de dispozitiv acordate primarilor şi viceprimarilor.
Primăria Timişoara, campioană absolută
La Primăria Timişoara, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit un prejudiciu de peste 630.000 de euro, prin cedarea nelegală, cu titlu gratuit, a drepturilor de proprietate sau de folosinţă a unor bunuri. „Această abatere s-a datorat faptului că la nivelul municipiului Timişoara, consiliul local a hotărât înstrăinarea, prin atribuire directă, a unei activităţi (lucrări de semnalizare drumuri publice şi siguranţa circulaţiei rutiere) cuprinsă în obiectul de activitate al societăţii de subordonare locală S.C. Drumuri Municipale S.A. în favoarea unei societăţi private, S.C. Drumuri Municipale S.A. deţinând în capitalul social al societăţii private un procent de 35%. Fără a se emite o hotărâre de consiliu local, consilierii locali membri în AGA al S.C. Drumuri Municipale S.A. hotărăsc cesiunea totală a părţilor sociale deţinute de S.C. Drumuri Municipale în capitalul social al societăţii private. Ca atare, o activitate profitabilă de interes local, cu influenţe majore asupra bugetului public (venituri din dividende) a fost în primă fază parţial transferată de către consiliul local către o zonă de interes privat, pentru ca ulterior toată activitatea, întreg profitul, să se regăsească către aceeaşi zonă de interes privat”, se arată în raportul citat. Tot municipalitatea de pe Bega a fost găsită în ilegalitate pentru nerespectarea prevederilor legale privind efectuarea de cheltuieli pentru achiziţia de bunuri şi servicii, estimate la 352.000 de lei. Este vorba de închirierea a 14 autoturisme „entitatea procedând la prelungirea anuală a unui contract existent, prin acte adiţionale, pe parcursul unei perioade de trei ani, contrar prevederilor legale în vigoare”, după cum mai scriu inspectorii Curţii de Conturi.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…