Categories: Social

Sute de libieni se vor refugia la Timisoara

La Timişoara sunt aşteptaţi, în următoarele săptămâni, numeroşi refugiaţi libieni. Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă este considerat cel mai de succes centru de acest gen din lume. Spun acest lucru chiar reprezentanţii Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

În ultimele zile, 200.000 de persoane au părăsit Libia, ţară devastată de războiul civil. „Centrul ar putea fi umplut la capacitatea maximă, de 200 de persoane, în următoarele două săptămâni. Acestea vor fi relocate, apoi un alt grup le va lua locul şi aşa mai departe”, a declarat Michael Salomons, reprezentantul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR). Acesta spune că întreaga comunitate internaţională se aşteaptă la un flux major de refugiaţi din Libia. „Majoritatea persoanelor care pleacă din Libia nu au o problemă de a ajunge în ţările lor de origine. Există însă şi refugiaţi care nu se pot întoarce din cauza războiului de acolo. Fiind prima platformă de evacuare, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă din Timişoara este şi cea mai de succes din lume”, a declarat Salomons. CTU a fost vizitat, vineri, de 13 ambasadori şi oficiali români. Vizita reprezentanţilor Austriei, Bulgariei, Cehiei, Danemarcei, Finlandei, Germaniei, Greciei, Irlandei, Italiei, Norvegiei, Poloniei, Portugaliei şi Suediei a avut ca scop familiarizarea acestora cu procedurile de lucru şi modul de operare al centrului de la Timişoara. Staff-ul UNHCR a făcut, cu această ocazie, lobby pe lângă diplomaţi, pentru ca ţările lor să accepte mai mulţi de refugiaţi din ţările în care există conflicte şi care trec, în primă fază, pe la centrul din Timişoara, unde sunt găzduiţi maximum şase luni. În doi ani şi jumătate, aici au stat 637 de refugiaţi.

Share
Published by
Georgeta P.

Recent Posts

Primăria Timișoara a finalizat lucrările de reabilitare de la fosta școală 28

La mai mult de un an de când a terminat de reparat acoperișul clădirii, Primăria…

10 ore ago

Muzică de handpan și atelier de mandale printre Aripi! O expoziție de neratat

Mandala este o cosmogramă mistică ce concentrează energie spirituală și pentru cel care o creează,…

12 ore ago

Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri

Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la…

13 ore ago

Primăria oferă STPT un cămin pentru găzduirea șoferilor și vatmanilor din afara orașului. Societatea va trebui să îl renoveze

Societatea de Transport Public Timișoara primește cadou, de la Primărie, un cămin vechi și nefolosit,…

14 ore ago

Primarul Fritz nu e mulțumit de calitatea coșurilor de gunoi care au costat mii de lei bucata

Calitatea coșurilor de gunoi pe care Primăria Timișoara a dat mii de lei pe fiecare…

14 ore ago

A sărit de la etajul 2 sperând să scape de polițiști însă a ajuns… la spital

Fuga are picioare scurte, spune un vechi proverb care se aplică perfect și în acest…

15 ore ago