Bega, gata pentru vaporase!

Timişorenii vor avea, în curând, posibilitatea de a opta nu doar pentru autobuze şi tramvaie, pentru a ajunge dintr-o parte într-alta a oraşului. Canalul Bega este pregătit pentru ambarcaţiuni, iar din această vară, pe el vor porni primele două vaporetto destinate transportului în comun.

Până când vor fi cumpărate cele două vaporetto, Administraţia Bazinală de Apă Banat va permite circulaţia ambarcaţiunilor mici pe canalul proaspăt decolmatat. Chiar şi hidrobicicletele, apărute anul trecut pe canal, vor fi lăsate să circule cel puţin până după 1 iunie, în zona centrală a oraşului. „Avem foarte multe solicitări de la firme şi persoane fizice care solicită autorizaţie pentru a putea circula pe canal. Momentan, realizăm un regulament, de navigare, împreună cu primăria, Căpitănia Portului şi Agenţia de Mediu”, spune Titu Bojin, directorul ABAB. Potrivit acestui regulament, după ce va începe navigarea pentru transportul în comun, în porţiunea urbană a canalului vor fi interzise sky-jet-urile şi hidrobicicletele. Transportul de pasgeri va fi dublat de diverse alte rute de agrement, cu localuri plutitoare sau vaporaşe turistice. Sursa de inspiraţie: alte oraşe europene, traversate de cursuri generoase de apă, unde astfel de lucruri sunt obişnuite de foarte mulţi ani. Vaporaşele pentru călători vor circula între Uzina de apă şi vechiul golf din spatele fostului combinat petrochimic Solventul. Staţiile au fost deja stabilite: trei sunt pe malul nordic – la stânga de podul Mihai Viteazul, la dreapta de podul Dacilor, respectiv la dreapta de podul Deceba, iar şase, pe malul sudic – la dreapta de podul Michelangelo, la stânga de podul Mitropolit Şaguna, la stânga de podul Traian, la stânga de podul Ştefan cel Mare, în dreptul str. Vulturilor şi la stânga de podul Modoş. „Pe Bega se poate circula deja, cu excepţia porţiunii Badea Cârţan – Uzina de Apă, unde vor începe în scurt timp lucrările de decolmatare. Data la care va porni transporul de pasageri depinde doar de primărie, care s-a angajat să cumpere cel puţin două vaporaşe”, a declarat Titu Bojin. Directorul ABAB spune că, în continuarea lucrărilor de la Timişoara, au fost aprobate studiile de prefezabilitate şi fezabilitate pentru începerea decolmatării canaluluI Bega de la Uzina de Apă (Ghiroda) până la Balinţ. După curăţarea albiei, pe această porţiune a râului vor fi amenajate locuri de distracţii şi divertisment.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

19 minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

16 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

16 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

17 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

18 ore ago