Divizarea parţială făcută de Marian Iancu la societatea care susţine clubul Poli Timişoara e considerată legală de Tribunalul Timiş, în pofida opoziţiei Fiscului. Din punct de vedere sportiv, discuţia se mută în altă parte. Finanţiştii timişeni au sesizat ANAF vizavi de „ingineria” lui Iancu, care ar putea crea un precedent periculos.
În ultima perioadă, la adresa lui Marian Iancu şi a clubului Poli Timişoara s-au înmulţit zvonurile privind neobţinerea licenţei de joc pentru campionatul viitor. Principalii acuzatori, patronul Stelei, Gigi Becali, şi directorul Oţelului Galaţi, Marius Stan, susţin că divizarea societăţii făcută de Marian Iancu ar fi interzisă de regulamentele UEFA şi FRF. Finanţiştii timişoreni afirmă însă că divizarea parţială a fost o inginerie foarte ingenioasă, care se încadrează în limitele legii. Tot ei spun că, de departe, Marian Iancu şi firmele pe care le controlează le-au dat cele mai mari bătăi de cap. „Nu ştiu cine i-a învăţat să facă acest lucru, în mod cert nu cineva din club, dar a fost o chestie extrem de inventivă”, ne-a declarat un inspector din cadrul Direcţiei de Finanţe Timiş. Mai exact, la începutul anului 2011, Marian Iancu a solicitat aprobarea unei divizări parţiale a societăţii care susţine clubul de fotbal, potrivit art. 250 din Legea 31 a societăţilor comerciale. La acel moment, SC FC Politehnica Timişoara SA avea o datorie la Finanţele timişorene de nouă milioane de lei, adică ceva mai mult de două milioane de euro.
„Precedent periculos”
Prin divizare, Iancu a pasat o datorie de şapte milioane la nou înfiinţata firmă BKP Faber. O dată cu acest pasiv, a transmis şi un activ reprezentând un teren de 20 de hectare în Sacoşu Turcesc. Acest teren a fost executat o dată de Fisc, care nu a reuşit însă să găsească şi cumpărători pentru el. În noua firmă a intrat ca acţionar o altă societate a lui Iancu, BKP Management Invest, care deţine şi 19% la SC FC Politehnica SA. BKP Management Invest pretinde o returnare de TVA, care, spune Iancu, ar acoperi datoria la fisc. „Datoria pentru Finanţele din Timiş s-a mutat acum la Bucureşti, ceea ce ne dezavantajează într-un fel. Pe de altă parte, ne bucurăm că nu mai avem bătăi de cap cu Iancu”, spune acelaşi inspector. Fiscul din Timiş a atacat în instanţă divizarea, însă Iancu a avut câştig de cauză, printr-o sentinţă executorie dată de Tribunalul Timiş în 9 februarie 2011. În 11 martie, divizarea a devenit oficială, fiind înscrisă la Registrul Comerţului. „Existând şi sentinţă dată, se poate spune că totul a fost legal. Din punct de vedere sportiv nu mai e treaba noastră”, ne-a mai declarat finanţistul. Direcţia de Finanţe Timiş a făcut însă o sesizare oficială la ANAF vizavi de „ingineria” lui Iancu, motivată prin faptul că s-ar putea crea un precedent periculos. Din datoria de două milioane de lei rămasă la club, un milion a fost achitat la Finanţe.
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…
Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, a avut, marţi, mai multe întâlniri de lucru la Compania…
Primăria Ghiroda anunţă că, în urma solicitării transmise către SMTT, au fost aprobate următoarele modificări…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…