Măicuţele de la Mănăstirea Timişeni – Şag au vopsit, în Vinerea Neagră, 1.000 de ouă, în vopsele naturale, şi le-au aşezat, pentru a fi sfinţite, conform tradiţiei împământenite aici, în forma crucii.
Vinerea Neagră este ziua în care credincioşii caută un loc să se reculeagă, cu gândul la patimile Mântuitorului. Cel mai adesea iau calea mănăstirilor, unde găsesc mai multă linişte sufletească. La nici zece kilometri de Timişoara, Mănăstirea de la Timişeni este, în aceste zile, plină de vizitatori veniţi să asculte toaca, despre care se spune că plânge rănile lui Iisus cel răstignit, iar rugăciunile lor nu contenesc. Pentru ei şi pentru celebrarea Nopţii Învierii, călugăriţele de aici se pregătesc din timp. Zilele trecute au preparat culorile naturale cu care în Vinerea Neagră încep vopsirea ouălor. După rugăciunile dimineţii, maicile de la Mănăstirea Timişeni au fiert ouăle şi au început să le roşească. Aici se aşteaptă, ca în fiecare an, mii de pelerini ce vor lua Lumină în noaptea Învierii, dar şi la liturghia Învierii de-a doua zi. Pentru ei, maicile au adunat 1.000 ouă, cea mai mare parte din gospodăria mănăstirii. „De obicei, facem ouă roşii, gândindu-ne la sângele Mântuitorului. Culoarea roşie o obţinem din coji de ceapă roşie sau sfeclă roşie. Dacă vrem să obţinem culoarea portocalie, fierbem ouăle împreună cu coji de ceapă aurie, galbenul se scoate din şofran sau coajă de lămâie, verdele se prepară din frunze de spanac, de ceapă verde sau pătrunjel. Culoarea mov sau albastră se obţine din petale de violete”, a explicat o călugăriţă.
Odată vopsite ouăle, acestea se şterg cu ulei, pentru a prinde luciu. Ele se aşază în cofraje, în formă de cruce, pe iarba de sub merii ce dau în floare. Apoi, vine preotul şi le sfinţeşte. Lângă cruce au pus o icoană şi flori proaspete. Crucea din ouă va rămâne în iarba până sâmbătă dimineaţa, pentru a vesti venirea Sfintelor Sărbători Pascale. În Duminica Mare, măicuţele de la Timişeni îi vor întâmpina pe credincioşi cu ouă colorate, cozonaci şi pască. Masa „mirenilor” la care vor fi poftiţi credincioşii, va avea loc după Liturghia de duminică.
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…