Categories: SocialUltima ora

Maicutele de la Manastirea Timiseni au terminat de vopsit ouale

Măicuţele de la Mănăstirea Timişeni – Şag au vopsit, în Vinerea Neagră, 1.000 de ouă, în vopsele naturale, şi le-au aşezat, pentru a fi sfinţite, conform tradiţiei împământenite aici, în forma crucii.

Vinerea Neagră este ziua în care credincioşii caută un loc să se reculeagă, cu gândul la patimile Mântuitorului. Cel mai adesea iau calea mănăstirilor, unde găsesc mai multă linişte sufletească. La nici zece kilometri de Timişoara, Mănăstirea de la Timişeni este, în aceste zile, plină de vizitatori veniţi să asculte toaca, despre care se spune că plânge rănile lui Iisus cel răstignit, iar rugăciunile lor nu contenesc. Pentru ei şi pentru celebrarea Nopţii Învierii, călugăriţele de aici se pregătesc din timp. Zilele trecute au preparat culorile naturale cu care în Vinerea Neagră încep vopsirea ouălor. După rugăciunile dimineţii, maicile de la Mănăstirea Timişeni au fiert ouăle şi au început să le roşească. Aici se aşteaptă, ca în fiecare an, mii de pelerini ce vor lua Lumină în noaptea Învierii, dar şi la liturghia Învierii de-a doua zi. Pentru ei, maicile au adunat 1.000 ouă, cea mai mare parte din gospodăria mănăstirii. „De obicei, facem ouă roşii, gândindu-ne la sângele Mântuitorului. Culoarea roşie o obţinem din coji de ceapă roşie sau sfeclă roşie. Dacă vrem să obţinem culoarea portocalie, fierbem ouăle împreună cu coji de ceapă aurie, galbenul se scoate din şofran sau coajă de lămâie, verdele se prepară din frunze de spanac, de ceapă verde sau pătrunjel. Culoarea mov sau albastră se obţine din petale de violete”, a explicat o călugăriţă.
Odată vopsite ouăle, acestea se şterg cu ulei, pentru a prinde luciu. Ele se aşază în cofraje, în formă de cruce, pe iarba de sub merii ce dau în floare. Apoi, vine preotul şi le sfinţeşte. Lângă cruce au pus o icoană şi flori proaspete. Crucea din ouă va rămâne în iarba până sâmbătă dimineaţa, pentru a vesti venirea Sfintelor Sărbători Pascale. În Duminica Mare, măicuţele de la Timişeni îi vor întâmpina pe credincioşi cu ouă colorate, cozonaci şi pască. Masa „mirenilor” la care vor fi poftiţi credincioşii, va avea loc după Liturghia de duminică.

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: oua

Recent Posts

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

2 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

2 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

5 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

5 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

5 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

6 ore ago