Categories: Sfaturi juridice

Modalitati facile de recuperare a datoriilor

Actuala criză financiară pe care o resimţim cu toţii în propriile buzunare a condus şi la creşterea numărului de dosare aflate pe rolurile instanţelor de judecată, una dintre principalele cauze ale acestui fenomen fiind neplata la timp a datoriilor acumulate de debitori.

În general, deschiderea unui proces pentru recuperarea unei datorii pare un demers costisitor, care pe lânga investiţiile financiare necesită timp şi concentrarea de energii pe care cel în drept evită să le aloce, sperând în mod uşuratic că situaţia se va rezolva într-un final de la sine.

Ceea ce multe persoane nu cunosc este faptul că în situaţia în care suma ce urmează a fi recuperată este indiscutabilă (având atributele de a fi certă, lichidă şi exigibilă), creditorul poate opta pentru o acţiune simplificată în instanţă, ce urmează să se judece în regim de urgenţă, acţiune ce implică şi costuri minime în sensul că taxa de timbru ce trebuie achitată este fixă, în valoare de 39 de lei, indiferent de suma ce se încearcă a se recupera pe aceasta cale.

Modalitatea simplificată despre care am făcut vorbire este reglementată legal în două acte normative distincte: OG 5/2001 şi OUG 119/2007, primul vizând emiterea Somaţiei de plată, iar al doilea a Ordonanţei de plată.

Procedurile instituite de normele amintite sunt asemănătoare, cu distincţia că în situaţia Ordonanţei de plată este necesară existenţa unui contract în formă scrisă încheiat între doi comercianţi pentru a se putea aplica.

Efectul obţinerii unei Somaţii sau Ordonanţe de plată echivalează cu cel al unei Sentinţe, datoria astfel constatata putând fi pusă în executare silită.

Pe scurt, pentru a obţine o Somaţie sau Ordonanţă de plată împotriva unui debitor va trebui să vă adresaţi instanţei competente cu o Cerere în care să solicitaţi obligarea pârâtului la plata datoriei acumulate la dv., ataşând acestei cereri actele doveditoare ale datoriei (contractul, facturile fiscale dacă este cazul, recunoaşterea expresă a debitului făcută de pârât etc). Nu uitaţi să ataşaţi taxa judiciară de timbru de 39 de lei şi timbrul judiciar aferent. Cererea dv. va avea prioritate şi se va judeca de urgenţă.

Spor la muncă!

Share
Published by
Dan Surianu, avocat

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

14 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

15 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

17 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

18 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

23 de ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

23 de ore ago