Când vine vorba de cum se vede viitorul, părerile sunt împărţite. Unii futurologi pun accent pe dezvoltarea noilor tehnologii, alţii, pe efectele devastatoare ale poluării. Un grafician timişorean şi-a imaginat cum ar putea arăta oraşul de pe Bega într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Scriitorul SF Silviu Genescu susţine că, în următoarele două decenii, am putea asista la adevărate drame. „Un raport publicat de Comisia Europeană notează că, până în 2030 consumul mondial de energie se va dubla faţă de cel înregistrat în 1990. Vor fi folosiţi aceeaşi combustibili fosili «puturoşi» ca şi până acum, iar asta va duce la dublarea emisiilor de bioxid de carbon. Consecinţele nu sunt greu de imaginat: fenomenul încălzirii globale se va accentua. Puternicii planetei pot participa la «n» conferinţe pe această temă, dar tot nu se vor decide să ia măsuri, până când scenariile catastrofice vor deveni realitate. Atunci va fi prea târziu”, spune Genescu. Scenariul imaginat de acesta are dimensiuni apocaliptice. „Populaţiile din zonele afectate de secetă endemică vor încerca sa se refugieze in emisfera nordică, fapt concretizat printr-o migraţiune fără precedent în istoria omenirii. Europa va fi luată cu asalt. Surplusul masiv de populaţie va afecta puternic sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Catastrofele naturale vor crea dezechilibre masive în regiunile afectate, iar rezervele de hrană ale omenirii vor fi reduse”, explică Genescu.
Palmieri în Piaţa Operei
Într-o notă mai pozitivă, graficianul Leo Cicos a imaginat Timişoara viitorului. Pasionat de SF, Leo Cicos crede că, în următorii 20 de ani, o parte din populaţia lumii va fi dotată cu microcipuri şi va avea acces la Internet sau televiziune fără să mai aibă nevoie şi de un aparat electronic. „Desenele sunt făcute pentru un calendar din 1998. Era perioada de dinaintea anului 2000, când toată lumea vuia de scenarii apocaliptice sau vizionare legate de ceea ce urma să se întâmple în viitor. Toate acţiunile filmelor de acest gen se petreceau în SUA, în Franţa, în Canada. Eu m-am gândit să îmi imaginez ceea ce se poate întâmpla chiar la noi în oraş. Dacă stăm să ne uităm la modificările climaterice ce se petrec, s-ar putea ca unele din ele să ajungă şi realitate. În 20 de ani cred că am putea vedea vehicule zburătoare, iar o mare parte din populaţia lumii va trăi cu un microcip implantat. Restul se vor opune. Singura problemă este că dezvoltarea tot mai puternică a comunicaţiilor creşte foarte mult sedentarismul, iar în această zonă se impun noi atitudini”, a declarat pasionatul SF. (desene: Leo Cicos)
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…