Categories: Sănătate

Medicii fara rezidentiat se pot angaja cu contract de munca

Ministerul Sănătății le permite unităților medicale sau medicilor de familie să angajeze medici care nu au promovat examenul de rezidențiat, începând cu promoția 2005. Aceștia au competențe limitate și au voie să muncească numai sub supravegherea unui medic specialist sau primar.

Medicii fără rezidențiat au voie doar să înregistreze datele pacientului și să efectueze examinarea lui pe aparate și sisteme, să-l însoțească la investigaţiile prescrise şi să-l informeze asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării lor. Medicii cu competenţe limitate nu au dreptul să aibă contract cu casa de asigurări, nu vor putea fi încadraţi în serviciile de ambulanţă şi nici nu au drept la parafă cu cod. Spitalele care vor să angajeze astfel de personal trebuie să prevadă posturile separat în statul de funcţii al unităţii, iar angajarea se face numai prin concurs. Salarizarea medicilor cu competenţe limitate este la nivelul funcţiei de medic stagiar. „Numai în 2010, peste 350 absolvenţi de medicină nu au reuşit să promoveze concursul de rezidenţiat, iar în ultimii cinci ani au fost aproximativ 1.000 de tineri în această situaţie. Mulţi dintre aceştia ar putea să îşi găsească, începând de astăzi, un loc în sistem. Noile reglementări vor aduce beneficii atât unităţilor sanitare care vor angaja personal calificat, cât şi viitorilor specialişti care îşi vor exercita meseria pentru care s-au pregătit, fără a pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţii, până la următorul concurs de rezidenţiat”, precizează serviciul de presă al Ministerului Sănătății.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

6 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

6 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

13 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

13 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

13 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

16 ore ago