Categories: SocialUltima ora

Timisoara, vazuta din balon

Cei care vor să vadă cum arată lumea de la înălţime au acum posibilitatea să o facă. Asta, dacă au şi bani. O firmă timişoreană ridică baloane propulsate cu aer cald pe cerul Banatului, iar amatori par să fie destui.

Sezonul pentru zbouri cu balonul cu aer cald s-a deschis de câteva zile. Noua ofertă include plimbări de agrement, dar oferă şi posibilitatea oficierii unor evenimente speciale la înălţime. „După fiecare zbor, pasagerii au parte de un botez al aerului cu şampanie şi primesc o diplomă cu titlu de nobleţe onorific”, explică reprezentanţii companiei Balloony. Plimbările aeriene pot avea loc în orice zi a săptămânii, fie dimineaţa, la răsărit, fie seara, la apus. Zborul propriu-zis durează o oră, dar întreg evenimentul are, în total, în jur de patru ore. Balonul are o capacitate maximă de patru persoane, plus pilot. Cei care au zburat cu balonul măcar o dată în viaţă afirmă că senzaţia e fascinantă. „Pe pământ, copiii strigă să-i luăm în nacelă. Adulţii au uitat de plivit grădinile, iar şoferii au tras pe dreapta şi au ieşit afară din habitaclu, toţi stau cu ochii pe cer să privească balonul colorat”, povesteşte Adrian Indrieş, un tânăr carea descoperit anul trecut pasiunea zborului în balonul cu aer cald.
Potrivit Wikipedia, balonul este un aerostat format dintr-o învelitoare de formă sferică, impermeabilă, cu interiorul umplut cu aer cald sau gaze mai uşoare decât aerul, şi o nacelă împletită din fibre lemnoase, elastice. Pe 4 iunie 1783, Joseph-Michel şi Jacques-Etienne Montgolfier au zburat cu primul balon cu aer cald din lume. Înălţimea cea mai mare într-o nacelă deschisă, 11.300 m, a fost stabilită de Alexander Dahl, la 31 august 1933, într-un balon botezat „Bartsch v. Sigsfeld“. Acest record al zborului cu o nacelă deschisă n-a fost doborât până în zilele noastre., În 1932, fizicianul Auguste Piccard a zburat pentru prima oară cu balonul echipat o cabină etanşă, atingând peste 16.000 m, însă recordul de înălţime îl deţin Malcolm D. Ross şi Victor E. Prather, care, în 1961, deasupra Golfului Mexic, au atins 34.668 m.

Share
Published by
Georgeta P.
Tags: Timişoara

Recent Posts

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

7 minute ago

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

2 ore ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

2 ore ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

4 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

5 ore ago