Au îndrăznit să participe la mitingurile de susţinere pentru IPS Nicolae Corneanu şi s-au trezit luaţi în vizor de Consiliul Eparhial. Hârtia, cât se poate de oficială, este semnată doar de inspectorul eparhial Marius Sfercoci. Preoţii Mihai Pop şi Cosmin Pleşa nu se tem însă de repercusiuni.
Preotul pensionar Mihai Pop şi părintele misionar Cosmin Pleşa au participat la mitingurile organizate în sprijinul mitropolitului Banatului şi nu s-au sfiit să vorbească în faţa protestatarilor. Gestul lor însă a fost interpretat drept o încălcare a statutului de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, astfel că ambii prelaţi ar putea fi sancţionaţi. Pop şi Pleşa sunt ameninţaţi cu trimiterea în judecată la Consistoriul Eparhial, decizie luată în urma Consiliului Eparhial din 8 iunie. „Urmare a acuzaţiilor nefondate, eronate şi calomnioase aduse Centrului Eparhial la manifestările din faţa Catedralei Mitropolitane, vă avertizăm că, în calitate de cleric, aţi încălcat Statutul de organizare şi funcţionare a BOR, precum şi hotărârile Sfântului Sinod (…) vă solicităm ca, în termen de 10 zile, să faceţi o cerere de îmbisericire către Centrul Eparhial, Consiliul Eparhil urmând să hotărască unde veţi putea sluji (…) orice abatere de la aceste rânduieli atrage după sine trimiterea în judecata Consistoriului Eparhial”, se arată în hârtiile primite de cei doi slujitori ai Domnului. Deşi, teoretic, i s-a retras dreptul de semnătură, mitropolitul Banatului a semnat, chiar a doua zi, o hârtie în care cele două decizii sunt anulate.
Cei doi preoţi nu renunţă la acţiunile de susţinere a mitropolitului Nicolae Corneanu. „Îi anunţ pe cei care îmi vor răul că nu mă sperii. Am fost bătut, am fost urmărit de Securitate, iar acum să mă sperii de un act semnat de fiul unui fost primar comunist? La următorul miting vin în reverendă şi îl susţin pe Înaltpreasfinţitul. Nu mă sperie nici trădătorii care au semnat actul prin care Înaltul a fost decăzut din drepturi. Nici Paisie, nici Ionel Popescu, nici Boancheş, Lungoci, Savu sau Popovici”, spune Mihai Pop. Cosmin Pleşa, care a şi spus, de altfel, că preferă să renunţe la sutană, decât să fie obligat să trăiască în minciună, e la fel de liniştit. „Mi-am dat seama că nimeni nu are curajul să-şi asume un astfel de act, care poartă doar semnătura unui inspector bisericesc. Un inspector bisericesc poate fi trimis să verifice o acţiune, să o comunice apoi consilierului, care, la rândul lui, o comunică ierarhului. Situaţia este dramatică la Mitropolia Banatului, dacă un act de o asemenea importanţă este semnat de un inspector. Paisie se ascunde în spatele unui inspector. E strigător la cer. Am spus lucrurilor pe nume şi nu văd unde am greşit”, spune tânărul preot.
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…
Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are…