Categories: Invatamant

Prima potentiala „victima” a reorganizarii UVT: Facultatea de Stiinte Politice

Soarta Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest va fi decisă pe 15 iunie. Rectorul UVT susţine că nu va desfiinţată nicio specialitate. Decanul de la Ştiinţe Politice spune, pe de altă parte, că restructurarea trebuie făcută în toată universitatea şi că la mijloc este excedentul financiar al facultăţii, pe care nu vrea să-l împartă cu alţii.

Rectorul UVT, Ioan Talpoş, spune că reducerea cu 30% a posturilor de conducere din universităţi, impusă de Ministerul Educaţiei, trebuie pusă în aplicare. Nu va fi însă desfiinţată nicio specializare. Talpoş afirmă că, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, din 127 de posturi sunt ocupate doar 35. „Nu se va desfiinţa nimic, toate specializările din UVT merg înainte. Am dat cifre de şcolarizare pentru toate specilaizările. Noi vizăm doar o reorganizare impusă de minister. S-ar putea ca unele secţii să treacă la alte facultăţi, dar nu se desfiinţează nimic. Totul este o falsă problemă, indusă de unele cadre didactice ce nu au habar de sistemul de învăţământ. Există două variante, amândouă vizează reorganizarea, nu desfiinţarea. Restructurarea este impusă de Legea educaţiei. Avem ameninţări de la minister că finanţarea va avea de suferit. Se introduce criteriul privind reducerea posturilor de conducere cu 30%, trebuie să facem ceva”, a declarat rectorul UVT. Gheorghe Clitan, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, are o altă variantă. El susţine că facultatea pe care o conduce este una dintre cele mai bogate din UVT şi se doreşte pierderea identităţii acesteia. „Oficial, desfiinţarea noastră ar însemna reducerea posturilor de conducere. Neoficial, ne vom pierde identitatea. Noi ne dorim să rămânem în această formă. Avem o identitate recunoscută peste hotare. Avem multe proiecte şi contracte internaţionale şi un surplus financiar de aproximativ şase milioane de lei, pe care nu vrem să-l împărţim cu alte facultăţi. Suntem de acord cu reorganizarea, dacă se face transparent şi în toată universitatea, nu doar în cazul nostru”, afirmă Clitan. O decizie finală va fi luată în cadrul Senatului UVT din 15 iunie.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

O oră ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

2 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

2 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

3 ore ago

Horticultura vă oferă cele mai colorate şi înmiresmate cadouri de Paşte/Foto

Pe lista de cumpărături şi cadouri de Paște nu trebuie să lipsească florile sau aranjamentele…

4 ore ago

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

16 ore ago