Spasmofilia, boala emotiilor

Spasmofilia este o boală cauzată de lipsa din organism a unor microelemente, în special a calciului şi a magneziului. Pentru că femeile sunt predispuse la pierderi mai mari de calciu (menstruaţie, lactaţie etc) şi au un aport scăzut alimentar al acestor minerale (stres, regimuri de slăbire), această boală ajunge să fie destul de frecventă în rândul tinerelor.

Simptomele de care se plâng cel mai frecvent femeile care suferă de spasmofilie sunt frisoane, tremurături, furnicături în vârful degetelor, furnicături în braţe, furnicături în gambe sau pe faţă, senzaţie de nod în gât (cauzată de contracţia muşchilor faringelui), amorţeală la nivelul buzei superioare sau a limbii, tresăriri involuntare ale pleoapelor, crampe la stomac, dureri intestinale. Uneori poate apărea şi senzatia de presiune puternică, strânsoare (gheară) la nivelul pieptului, simptom ce nu are o cauză cardiacă. Pot apărea şi manifestari psiho-emoţionale, precum iritabilitate, anxietate, scăderea libidoului, stări depresive, oboseală, nevoie de somn, senzaţia de pierdere a cunoştinţei, teamă inexplicabilă, frică de moarte şi altele
Cauzele spasmofiliei nu sunt cunoscute clar, părerile specialistilor sunt diverse, o parte susţin că vinovatul principal este stresul ce poate fi cauzat de problemele profesionale, responsabilitatile mari, ritmul de viaţă extrem de alert, neînţelegerile din familie, grijile pentru traiul de zi cu zi şi explică parţial de ce tot mai multe femei suferă de spasmofilie. Pe de altă parte, există medici care afirmă că aceste simptome sunt cauzate de lipsa de magneziu, care poate da naştere unei hipersensibilităţi la stres (magneziul fiind un mineral care joacă un rol esenţial în reglarea activităţii sistemului nervos), de carenţe de calciu sau de o dereglare a schimbului de ioni de calciu şi magneziu între interiorul şi exteriorul celulelor
Spasmofilicul este, în general, depresiv şi anxios, permanent obosit, are dureri de cap frecvent, acufene (vâjâituri în urechi) şi o stare de disconfort pe care nu o poate explica foarte bine. Unele personae stau într-o stare de permanentă tensiune, sunt prăpăstioşi, au un somn agitat sau coşmaruri.
Diagnosticul de spasmofilie nu este uşor de pus, şi uneori poate fi eronat, pentru că nicio analiză sau investigaţie nu-i permite medicului să afirme cu siguranţă că este vorba de acest sindrom. Singura investigaţie care ar putea confirma suspiciunea de spasmofilie este electromiograma, procedură ce analizează activitatea muşchilor şi care, în cazul unei carenţe de calciu, arată o hiperexcitabilitate musculară.
Este indicat să consultaţi mai întâi medicul pentru a vă pune un diagnostic clar, deoarece spasmofilia poate fi confundată cu alte boli şi trebuie diferenţiată mai ales de isterie, când persoanele se prefac că au spasme pentru a atrage atenţia celor din jur. Puteţi face analize de sânge care vor evidenţia o concentraţie scăzută de calciu şi magneziu în sânge.
O alimentaţie corectă şi echilibrată, bogată în lactate, ouă şi produse din carne (de preferabil pui, vacă şi peste), legume ar asigura necesarul de vitamine şi minerale, astfel încât spasmofilia să fie prevenită ori tratată în formele uşoare.
Ce trebuie reţinut este faptul că atunci când ne regăsim într-unele dintre aceste simptome, cel mai bun lucru este să ne îndreptăm spre medicul de familie, pentru a interveni înainte de apariţia crizei de spasmofilie.

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala
Tags: medic

Recent Posts

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

3 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

4 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

5 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

6 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

6 ore ago

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…

6 ore ago