Anexita, boala care da batai de cap femeilor

Anexita sau boala pelvină inflamatorie reprezintă inflamaţia şi infecţia organelor sexuale feminine. Foarte multe femei active sexual se plâng cel puţin o dată în viaţă de simptome determinate de această boală. Infertilitatea şi sarcina extrauterină sunt două dintre complicaţiile anexitei netratate.

În afară de transmiterea sexuală, infectarea se poate produce şi prin contactul cu obiecte infectate (capac de WC, lenjerie intimă, prosoape etc) sau bacteriile pot fi introduse în vagin prin proceduri ginecologice (chiuretaj) când nu se respectă regulile de igiena şi sterilitate.
Riscul de a face anexită sunt mai mari în urmăoarele situaţi: tinere active sexuale sub 25 de ani; femei cu mai mulţi parteneri sexuali; montarea recentă a unui sterilet; duşurile intravaginale regulate (1-2 pe lună) pot împinge bacteriile din vagin în uter şi maschează aspectul anormal al secreţiilor vaginale şi infecţia.
Simptomele includ dureri sau sensibilitate în partea de jos a abdomenului şi în zona genitală, dureri în zona de jos a spatelui, dureri mari la menstruaţie, sângerări între menstruaţii, secreţii vaginale anormale, urât mirositoare, febră, diaree, greţuri,oboseală, usturimi la urinat.
Multe femei ăsă se trateze singure cu medicamente cumpărate fără avizul medicului de la farmacie. Anexita netratată sau tratată necorespunzător poate avea complicatii devastatoare pentru femei: infertilitate, risc crescut de sarcină extrauterină.
Diagnosticarea se face printr-un examen ginecologic uzual, însoţit de ecografie abdominală. Odată detectată, anexita se tratează, în general, cu antibiotice şi antiinflamatorii recomandate de medicul ginecolog. Se recomandă luarea tratamentului până la capăt, aşa cum a fost recomandat de medic, şi nu renunţarea la el pe parcurs, chiar dacă vă simţiţi bine.
Şi ce este mai important pentru fiecare femeie, nu neglijaţi faptul că aveţi dureri uşoare de burtă pentru că aţi stat în frig sau aţi stat cu fundul pe ceva rece, chiar dacă durerea trece de la sine. Orice simptom apare nu trebuie neglijat, dacă doriţi să deveniţi mămici şi să daţi naştere unor copii sănătoşi.

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

7 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

8 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

10 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

12 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

12 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

12 ore ago