Beneficiile expunerii corecte şi raţionale la soare sunt foarte bine cunoscute. Pe lângă cele de ordin estetic sau psihologic – expunerea la soare având un rol favorizant în combaterea stărilor depresive -, acesta favorizează sinteza de vitamina D, intervenind astfel în combaterea rahitismului la copii şi a osteomalaciei la adulţi, prin favorizarea absorbţiei calciului şi fosforului din alimente şi fixarea lor în oase. De asemenea, expunerea la soare ameliorează durerile articulare şi întăreşte sistemul imunitar.
Expunerea prelungită însă poate constitui un factor de risc pentru apariţia unor anumite boli cu evoluţie nefavorabilă (cancerul de piele) sau a unor probleme imediate la nivelul pielii, cum ar fi arsurile solare. Expunerea pentru o perioadă îndelungată la soare are şi alte efecte nocive, în afară de arsuri, cum ar fi insolaţie, reacţii alergice, probleme de vedere (scăderea acuităţii vizuale, leziuni ale retinei). Gravitatea acestor probleme depinde şi de tipul pielii fiecărui individ în parte. Astfel, persoanele cu ten deschis, pistruiat, roşcate sau blonde şi cu ochi albaştri sunt mai sensibile la radiaţii decât persoanele cu ten măsliniu. De asemenea, vârsta are şi ea un rol important ca factor de risc, persoanele predispuse la arsuri fiind cele cu vârste extreme: sub şapte ani sau peste 60 de ani. Arsurile pot fi însă prevenite prin luarea unor măsuri de protecţie aplicate înainte şi după expunerea la soare. Măsurile elementare includ evitarea orelor periculoase pentru expunerea la soare (11-17), mai ales dacă persoana se încadreaza în grupa cu factori de risc, utilizarea cremelor cu factor de protecţie solară, de preferinţă cât mai mare (+30, +50), purtarea de haine cât mai lejere şi mai deschise la culoare, reducerea pe cât posibil a timpului de expunere la soare.
Totuşi, în cazul în care ajungem să facem insolaţie sau să avem arsuri după expunerea la soare, trebuie să ştim care sunt primele măsuri ce trebuie luate pentru a nu ne afecta starea de sănătate. Consumul de lichide în cantitate mare este esenţial (minimum doi-trei litri), deoarece starea de deshidratare în astfel de situatii este marcată. De preferinţă să nu fie sucuri acidulate şi să nu fie reci, ci apa plată, apă minerală, ceaiuri, la temperatura camerei. Se pot pune comprese reci pe zonele afectate ale corpului şi, dacă este posibil, se pot face duşuri reci. În cazul în care temperatura corpului este ridicată, peste 38,5 grade Celsius, este recomandată scăderea ei cu tablete de Algocalmin şi neapărat anunţarea medicului de familie pentru a vedea dacă este necesar un consult.

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala
Tags: insolatie

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

2 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

4 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

4 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

7 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

7 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

8 ore ago