Boala diareică acută se caracterizează prin creșterea frecvenței scaunelor la trei sau mai multe și diminuarea consistenței lor. De cele mai multe ori, este consecința unor infecții ale tubului digestiv (cauzate de viruși sau microbi), însoțite de deshidratare marcată, elementul de gravitate în această boală.
În cadrul acestei boli putem întâlni reunite mai multe sindroame , care pot fi prezente în totalitate sau doar parțial, în funcție de stadiul bolii în care se găsește pacientul.Astfel avem: sindromul diareic – scaune moi, frecvente, de consistență diferită; sindromul infecțios – febră, frisoane, dureri de cap, dureri de mușchi generalizate, slăbiciune, stare generală alterată;sindromul dispeptic – grețuri, vărsături alimentare; sindromul abdominal – crampe abdominale, dureri difuze nesistematizate; sindromul de deshidratare acută în diverse grade – deshidratare ușoară (sete moderată, palpitații), medie (sete intensă, puls slab, tensiune scăzută), severă (puls imperceptibil, hipotensiune marcată, tulburări de cunoștință, imposibilitatea de a urina).
Trebuie precizat că alimentația bolnavului cu afecțiune diareică diferă în funcție de stadiul evolutiv al acesteia. În primele 24 de ore, dieta constă dintr-un regim hidric (ceaiuri neîndulcite, apă minerală sau plată, supe de zarzavat strecurate), apoi supe de zarzavat pasate, biscuiți simpli, orez fiert, brânză de vaci ,caș. În această perioadă se vor evita laptele dulce, margarina, untul, ouăle,smântâna, cartofii, cruditățile și grăsimile. Ulterior, dacă evoluția este favorabilă (cu tendinta de normalizare a scaunelor), regimul se poate diversifica, introducându-se treptat în alimentație carnea fiartă, iaurtul, ouăle fierte, margarina, fructele fierte, fiecare dintre ele introducându-se în câte o zi, nicidecum toate odată.
Este bine să aveți acasă, în farmacia dumneavoastră, măcar un antidiareic (Smecta sau Imodium), pe care puteți să-l luați imediat, în situații de urgență, până să ajungeți la medic.
Pentru a putea preveni apariția aceste boli este necesar să respectam câteva măsuri de prevenire. Consumați apă de băut provenită din surse sigure sau îmbuteliată; spălați-vă mâinile cu apă și săpun cât mai des, obligatoriu înainte de fiecare masă; spălați fructele și legumele înainte de a le consuma, sub jet puternic de apă; feriți alimentele de muște.
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…
„Ordonanța trenuleț” este un produs al guvernelor care avea rolul să ascundă neputința acestora. Iar…