Bisericile din Deta, Opătiţa şi Vârşeţ (Serbia) vor fi iluminate artistic pe timp de noapte pentru a atrage turiştii. Autorităţile din cele două oraşe au obhţinut o finanţare europeană pentru promovarea turistică a localităţilor.
Proiectul comun transfrontalier Deta-Vârşeţ de iluminare arhitecturală a clădirilor importante are o valoare totală de 800.000 de euro, din care 240.000 de euro partea românească, şi constă în standardizarea ofertei turistice în cele două locuri. Primul pas a fost deja făcut, pe jumătate, în partea românească. Trei obiective turistice, biserica ortodoxă din Opătiţa, turnul pompierilor (actualmente Muzeul oraşului) şi biserica ortodoxă din Deta, sunt splendid iluminate nocturn cu lămpi ecologice. Biserica Romano-Catolică din Deta va beneficia de iluminare în curând. În partea sârbească, alte trei biserici vor străluci în noapte, cea ortodoxă sârbă, una românească şi alta catolică. „Prin aplicarea de tehnologii noi în iluminarea bisericilor scopul e să se afirme partea turistică a Detei și a Vârșetului, mai ales în partea vizuală a bogăţiilor imobiliare. Vrem să facem o atmosferă vizuală mult mai plăcută. Asta înseamnă că şi oferta turistică se va standardiza în cele două orașe și poate fi o oferta unică a Banatului”, spune Stevica Nazarcic, președintele executivului Primăriei Vârşeţ. În viitor, în cele două oraşe vor fi amplasate panouri informative touch-screen, de unde posibilii turişti îşi vor putea extrage informaţiile cu privire la pitorescul zonei şi obiectivele de vizitat., Tot în cadrul acestui proiect, cele două oraşe vor avea şi câte o pagină web cu oferta turistică de vizitare a lăcaşurilor de cult, în limbile română, sârbă şi engleză. Ioan Iovan, consilier la Primăria Deta şi responsabil de proiect pentru partea română, spune că autorităţile vor să înregistreze ca branduri turistice Turnul Pompierilor din Deta şi Cula din Vârşeţ. „Vor fi instalate monitoare touch-screen în cele două oraşe şi sunt prevăzute ateliere de promovare turistică, în cadrul cărora se va face promovarea Detei şi Vârşeţului, inclusiv a obiectivelor. În cataloagele turistice vom promova şi celelalte obiective apropiate. Este vorba despre mănăstirile Partoş, Cebza, Săraca, Sfântu Gheorghe”, a declarat Iovan.
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…