Traficul cu iarba dracului – în jurul acestuia pare să se învârtă întreg scandalul din Deta. Una dintre victime are două dosare penale, dar îl acuză pe fiul primarului, căutat încă de poliţie, că ascundea ţigările de contrabandă chiar în primărie.
Alexandru Ştefan, victima internată la Spitalul Judeţean Timşoara, cu răni la nivelul umerilor, îl acuză pe Bogdan Roman că i-a cerut taxă de protecţie de 5.000 de euro. „Ne ocupăm de biciclete, trebuie să trăim din ceva”, afiemă Ştefan. Poliţia spune însă că bărbatul de 32 de ani face trafic de ţigări. Are şi două dosare penale, cel mai recent întocmit în mai 2011. Victima a recunoscut, dar a aruncat o nouă săgeată în direcţia lui Bogdan Roman, care făcea acelaşi lucru şi, în plus, „ascundea ţigările în primărie”. Fiul cel mare al primarului de Deta este acuzat că a instituit o stare de teroare în oraş. Înainte de scandalul de duminică dimineaţa, ultima victimă a fost Andrei George, care spune că a fost tăiat cu sabia pentru că n-a vrut să plătească 400 de euro, contravaloarea deja celebrei taxe de protecţie. N-a scos un cuvântpână după întâmplările de duminică. „Sunt mulţi băieţi tăiaţi, dar nu au curaj să vorbească sau să meargă la Poliţie”, spune Andrei George. Fraţii Roman au şase dosare penale. Unul singur, pe numele lui Călin Roman, este pe rol. Mezinul este acuzat că a bătut un membru PSD în luna decembrie. Bogdan, a cărui listă de victime include şi un halterofil campion naţional, n-are niciun dosar, pentru că toţi cei agresaţi şi-au retras plângerile. Unii localnici din Deta spun că violenţele au apărut după îngreunarea condiţiilor în care se desfăşoară traficul de ţigări, mai ales în urma descinderilor din februarie. „Traficanţii încearcă să îşi susţină traiul de huzur cu care au fost învăţaţi, cerând taxe de protecţie”, spun oamenii.
„Zona Deta – Moraviţa este cea mai fierbinte din punctul de vedere al traficului cu ţigări şi este considerată unul dintre cele mai vulnerabile puncte în teritoriu. De aceea, aici au fost montate şi camere speciale de supraveghere video, cu infraroşu. După descinderile de la începutul lunii februarie, traficanţii de ţigări, care aduceau ţigările cu tirul, prin punctul de trecere a frontierei, s-au reorientat şi au început să acţioneze pe fâşia verde, cu cantităţi mai mici. Zeci de poliţişti de frontieră monitorizează cele şapte-opt persoane cunoscute ca fiind implicate în traficul de ţigări în zonă”, spune Ioan Handra, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş.
Ofiţeri care s-au ocupat de graniţa de vest confirmă faptul că, din 2000, contrabanda cu ţigări a luat amploare la frontiera cu Serbia, iar parte din banii câştigaţi ilicit finanţau zona politică. „În orice zonă de graniţă apare oportunitatea rotunjirii veniturilor prin acţiuni de mai mare sau mic trafic. Ţigările au devenit interesante după embargo, iar la contrabandă s-au gândit în primul rând cei care puteau organiza transporturi mari. Cei care au putut să facă acest lucru au avut legătură cu politicul”, a declarat sursa noastră.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…