Categories: Social

Preotul Cricovean, exilat pentru ca a deschis gura

Preasfinţitul Paisie Lugojanul şi vicarul administrativ, preotul Ionel Popescu, şi-au pus semnătura pentru exilarea unui preot din Timişoara. Cei doi erau acuzaţi dur într-o scrisoare oficială ce a ajuns pe masa Consiliului Eparhial. Preotul Cricovean a fost mutat la 40 de kilometri de Timișoara, după ce a scăpat de o altă mutare disciplinară la Biserica Martirilor.

Consiliul Eparhial l-a transferat disciplinar pe preotul timişorean Mircea Cricovean tocmai la Sânpetru Mic. Motivul oficial – ieşirile în presă ale preotului Cricovean. El a fost unul dintre principalii suţinători ai mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, imediat după ridicarea dreptului de semnătură al acestuia. Culmea, mitropolitul Banatului şi-a pus joi semnătura pe actul care îl exilează pe Mircea Cricovean la 40 de kilometri de Timişoara. „Transferul disciplinar s-a decis ca urmare a repetatelor abateri de care s-a făcut vinovat părintele Mircea Cricovean. El va fi transferat, de la 1 august, de la parohia Fabric din Timişoara la cea de la Sânpetru Mic. Abaterile vizează mai ales ieşirile în presă ale părintelui. Sfântul Sinod interzice clericilor să-şi prezinte punctul de vedere în mass-media. La decizie a contat şi memoriul pe care l-a transmis Consiliului Eparhial de ieri”, ne-a declarat preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.
Calvarul preotului Mircea Cricovean a început în momentul în care consiliul parohial al Bisericii „Sf Ilie” a votat împotriva cedării unei foste şcoli către Protopopiatul Timişoara II. Clădirea câştigată de Biserica „Sf Ilie” urma să fie închiriată contra unei sume de 100 de lei pe lună protopopiatului. De atunci, părintele Cricovean a fost demis de două ori din funcţia de paroh, iar apoi a mai fost amninţat cu un transfer – la Biserica Martirilor. „Nu-mi vine să cred. Această decizie a lovit în primul rând în familia mea, căreia îi cer iertare, şi abia apoi în toate simţămintele mele de slujitor al bisericii. Regret că scrisoarea mea a ajuns în presă, dar nu retractez nimic. Am vrut să atrag atenţia asupra unor lucruri ce trebuie îndreptate. Nu voi contesta decizia, dar nu voi merge la Sânpetru Mic. În cel mai rău caz mă voi duce la Arad. Această decizie mi-a întărit credinţa în Dumnezeu. Le mulţumesc credincioşilor care au fost alături de mine”, ne-a spus preotul Mircea Cricovean.
Mitropolitul Banatului nu a putut fi contactat. Surse din Mitropolia Banatului susţin că acesta a refuzat categoric să primească vineri dimineaţa un grup de credinicioşi din Fabric. El ar fi spus că acest caz este închis şi îi este peste puteri să intervină.

Share
Published by
Mihai Oancea

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago