Categories: Sfaturi juridice

Vacanta judecatoreasca

Am ales să tratez un subiect cald, de sezon, în principal datorită faptului că această instituţie este înţeleasă de multe ori greşit, existând în rândul justiţiabililor reprezentarea eronată a faptului că, în intervalul 1 iulie- 1 septembrie, orice activitate jurisdicţională ar fi suspendată, fapt ce pe mulţi îi determină să omită să înregistreze cereri de chemare în judecată sau să întocmească alte acte necesare, cu riscul final de a-şi altera şansele de reuşită a demersului judiciar.
Din capul locului trebuie înţeles că vacanţa judecătorească, cum mai este denumită perioada dintre 1 iulie şi 1 septembrie, nu echivalează cu închiderea la propriu a instanţelor de judecată sau cu suspendarea activităţii acestora, ci este o perioadă în care concediile magistraţilor sunt concentrate, însă nu în totalitate, rămânând desemnate complete de vară menite să asigure continuitatea judecăţilor în cauzele urgente.
Altfel spus, pe perioada de vară, instanţele judecătoreşti funcţionează, însă la o turaţie redusă, având un program special (mai scurt) şi la serviciile de arhiva şi registratură.
În principiu, cauzele urgente cum sunt cele penale cu persoane arestate, cele comerciale, procedurile urgente instituite de OG 5/2001 sau OUG 119/2007 ce vizează Somaţia şi respectiv Ordonanţa de plată, acţiunile având ca obiect pensii de întreţinere, dar şi ordonanţele preşedinţiale (şi enumerarea făcută nu are caracter exhaustiv) nu ar trebui să fie afectate de perioada mai relaxată de vacanţă, urmând a fi distribuite completelor speciale de vară. Numarul mic însă de personal disponibil face ca pe perioada verii şi aceste cauze să primească termene destul de largi.
Cel mai important aspect îl reprezinta însă faptul că în această perioadă, chiar dacă serviciul registratură are un program redus, el funcţionează astfel încât persoanele doritoare pot înregistra cereri noi de chemare în judecată sau pot depune orice alte documente necesare la dosarele deja formate. De asemenea, nu este de ignorat faptul că şi serviciul de audienţe pentru înregistrarea divorţurilor funcţionează pe perioada verii, având un program redus, fiind totuşi posibilă înregistrarea cererilor pentru desfacerea căsătoriei.
În concluzie, chiar dacă instanţele judecătoreşti pe perioada verii au o activitate mai redusă, aceasta nu suspendă termenele obligatorii de depunere a anumitor acte sau de deschidere a anumitor acţiuni în instanţă.

Share
Published by
Dan Surianu, avocat

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

23 de minute ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

2 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

4 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

5 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

5 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

5 ore ago