Finantarea cercetarii pentru IMM-uri

Încă este deschis apelul de proiecte (depunerea proiectelor realizându-se permenent, fără dată limită, până la epuizare fondurilor disponibile – 200 de milioane de lei), dedicate întreprinderilor pentru care cercetarea-dezvoltarea nu constituie obiectul principal de activitate. indiferent de forma juridică a acesteia, fie că sunt mari, mijlocii, sau microîntreprinderi, având drept obiective ridicarea nivelului tehnologic și promovarea transferului tehnologic către întreprinderi, prin dezvoltarea de parteneriate între acestea și universităţi/institute de cercetare-dezvoltare.
Aceste proiecte se finanțează prin POSCCE, Axa Prioritară 2 – Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare, Domeniul major de intervenţie 2.1 – Cercetare dezvoltare în parteneriat între universităţi / institute de cercetare-dezvoltare şi întreprinderi în vederea obţinerii de rezultate aplicabile în economie, Operaţiunea 2.1.1: Proiecte de CD în parteneriat între universităţi/ institute de cercetare-dezvoltare şi întreprinderi având codul de apel POSCCE-A2-O2.1.1-2010-2.
Întreprinderea care are nevoie de cercetare pentru susţinerea activităţii economice este beneficiara proiectului şi a rezultatelor acestuia (cu drept de proprietate), rezultate obţinute în urma activităţii de cercetare a instituţiei partenere (cercetarea se face doar în cadrul instituţiei de cercetare).
În cadrul acestui apel sunt două tipuri de proiecte: TIP 1, în care parteneriatul întreprindere-unitate de cercetare se face la depunerea proiectului, în bugetul proiectului regăsindu-se sumele cuvenite unităţii de cercetare, pentru serviciile respective, la nivel de preţuri de piaţă, şi TIP 2, în care unitatea de cercetare va fi selectată pe parcursul implementării proiectului, prin achiziţie publică de servicii de cercetare, în funcţie de domeniile de expertiză a acesteia şi cerinţele beneficiarului proiectului (întreprinderea).
Activităţile generele de cercetare eligibile sunt cercetarea industrială, dezvoltarea experimentală, obţinerea precum şi validarea drepturilor de proprietate industrială rezultate din cercetarea industrialăși din dezvoltarea experimentală.
Domeniile prioritare de cercetare în cadrul acestui apel sunt sănătatea, agricultura (siguranţă şi securitate alimentară), energia, mediul, materiale, produse şi procese inovative, finanţarea nerambursabilă făcându-se la un nivel de maximum patru milioane de lei pentru proiecte de TIP 1 (care constituie ce mult 50, 60,70% din valoarea proiectului pentru beneficiari întreprinderi mari, mijlocii și, respectiv, mici, pentru cercetare industrială) şi 750.000 lei pentru cele de TIP 2, acestea din urmă intrând în categoria „Ajutor de minimis pentru sprijinirea proiectelor de cercetare în parteneriat” (constutuind cel mult 90% din valoarea întregului proiect).
Cheltuielile eligibile constau în cheltuieli de personal, de deplasare, pentru achiziţia de active corporale şi obiecte de inventar, echipamente IT şi pentru comunicaţii, echipamente şi instrumente pentru cercetare, materiale, consultanţă, generale de administraţie etc.
Implementarea acestor proiecte se va face pe parcursul a cel mult 24 de luni de la data semnării contractului de finanţare. (www.ancs.ro).

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

18 minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

33 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

58 de minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago