Finantarea cercetarii pentru IMM-uri

Încă este deschis apelul de proiecte (depunerea proiectelor realizându-se permenent, fără dată limită, până la epuizare fondurilor disponibile – 200 de milioane de lei), dedicate întreprinderilor pentru care cercetarea-dezvoltarea nu constituie obiectul principal de activitate. indiferent de forma juridică a acesteia, fie că sunt mari, mijlocii, sau microîntreprinderi, având drept obiective ridicarea nivelului tehnologic și promovarea transferului tehnologic către întreprinderi, prin dezvoltarea de parteneriate între acestea și universităţi/institute de cercetare-dezvoltare.
Aceste proiecte se finanțează prin POSCCE, Axa Prioritară 2 – Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare, Domeniul major de intervenţie 2.1 – Cercetare dezvoltare în parteneriat între universităţi / institute de cercetare-dezvoltare şi întreprinderi în vederea obţinerii de rezultate aplicabile în economie, Operaţiunea 2.1.1: Proiecte de CD în parteneriat între universităţi/ institute de cercetare-dezvoltare şi întreprinderi având codul de apel POSCCE-A2-O2.1.1-2010-2.
Întreprinderea care are nevoie de cercetare pentru susţinerea activităţii economice este beneficiara proiectului şi a rezultatelor acestuia (cu drept de proprietate), rezultate obţinute în urma activităţii de cercetare a instituţiei partenere (cercetarea se face doar în cadrul instituţiei de cercetare).
În cadrul acestui apel sunt două tipuri de proiecte: TIP 1, în care parteneriatul întreprindere-unitate de cercetare se face la depunerea proiectului, în bugetul proiectului regăsindu-se sumele cuvenite unităţii de cercetare, pentru serviciile respective, la nivel de preţuri de piaţă, şi TIP 2, în care unitatea de cercetare va fi selectată pe parcursul implementării proiectului, prin achiziţie publică de servicii de cercetare, în funcţie de domeniile de expertiză a acesteia şi cerinţele beneficiarului proiectului (întreprinderea).
Activităţile generele de cercetare eligibile sunt cercetarea industrială, dezvoltarea experimentală, obţinerea precum şi validarea drepturilor de proprietate industrială rezultate din cercetarea industrialăși din dezvoltarea experimentală.
Domeniile prioritare de cercetare în cadrul acestui apel sunt sănătatea, agricultura (siguranţă şi securitate alimentară), energia, mediul, materiale, produse şi procese inovative, finanţarea nerambursabilă făcându-se la un nivel de maximum patru milioane de lei pentru proiecte de TIP 1 (care constituie ce mult 50, 60,70% din valoarea proiectului pentru beneficiari întreprinderi mari, mijlocii și, respectiv, mici, pentru cercetare industrială) şi 750.000 lei pentru cele de TIP 2, acestea din urmă intrând în categoria „Ajutor de minimis pentru sprijinirea proiectelor de cercetare în parteneriat” (constutuind cel mult 90% din valoarea întregului proiect).
Cheltuielile eligibile constau în cheltuieli de personal, de deplasare, pentru achiziţia de active corporale şi obiecte de inventar, echipamente IT şi pentru comunicaţii, echipamente şi instrumente pentru cercetare, materiale, consultanţă, generale de administraţie etc.
Implementarea acestor proiecte se va face pe parcursul a cel mult 24 de luni de la data semnării contractului de finanţare. (www.ancs.ro).

Share
Published by
Vasile Ruset

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

5 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

6 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

8 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

9 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

10 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

10 ore ago