Categories: JustitieUltima ora

Vamesul sef Aurel Matiut, retras la vatra pe motive de sanatate

Aurel Mătiuţ, fostul şef al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, s-a dat la fund. Anchetat de DIICOT, el a invocat probleme de sănătate şi a revenit la Arad, unde ocupă o funcţie la direcţia vamală. Mătiuţ nu suflă însă niciun cuvânt despre acuzaţiile pe care i le aduc foştii subordonaţi.

Numele lui Aurel Mătiuţ a ajuns în atenţia publică în iarna lui 2011, în scandalurile din vămile de la graniţa de vest. Anchetat de DIICOT, Mătiuţ este acuzat că a permis intrarea în ţară a două autotrenuri în care se aflau peste 33.000 de pachete de ţigări de contrabandă. El s-a întors, de câteva săptămâni acasă, la Arad, unde ocupă o funcţie în cadrul Direcţiei Vamale. „M-am mutat la Arad, pentru că eu de aici sunt, după ce am suferit un infarct şi am avut mai multe probleme de sănătate”, spune Mătiuţ. În februarie, după descinderile din punctele de frontieră, fostul şef al vameşilor s-a internat brusc la Institutul de Cardiologie din Timişoara.
În martie, Aurel Mătiuţ a fost acuzat de patronul unei firme din Ploieşti că a cerut şpagă pentru a asigura libera trecere a unor importuri de uleiuri minerale. Cei doi s-ar fi întâlnit la Arad, în vila vameşului, care i-a spus omului de afaceri că, dacă nu vrea să aibă probleme cu transporturile, este nevoie de acceptul lui Sorin Blejnar, şeful ANAF. Ploieşteanul a aflat, cu aceeaşi ocazie, cât îl va costa „distracţia”: “40 euro pentru domnul Blejnar, 10 euro pentru Relu Mătiuţ şi 10 euro pentru şeful Gărzii Financiare. Pentru fiecare cisternă era 1.500 euro(…)”. Omul a descris detaliat, în declaraţia sa, vila din Arad a şefului vămilor, fără să omită spa-ul de la subsol, colecţia impresionantă de sticle de whisky sau limuzinele din garaj.

Susţine că nu ştia că se lua şpagă!

Aurel Mătiuţ este susţinut de puternica filială arădeană a PD-L condusă de Gheorghe Falcă. Din această poziţie a avut grijă ca vameşi arădeni să ajungă în funcţii cheie în Timiş. Mulţi dintre ei făceau zilnic naveta la Moraviţa, cu maşinile personale, iar calculele arătau că aproape tot salariul lor se ducea pe combustibil. La descinderile din februarie, o bună parte din vameşii arădeni au fost arestaţi. Aurel Mătiut a susţinut, ulterior, că nimeni nu l-a informat despre faptul că în vămi se lua şpagă. Asta, în ciuda faptului că foştii subalterni au declarat că Mătiuţ supraveghea traficul cu ţigări şi încasa cotă-parte din mita de la contrabandişti. „În virtutea relaţiilor mele anterioare cu şeful Biroului Vamal Moraviţa (Ştefan Prisecariu, n.r.) şi cu directorul de regională Aurel Mătiuţ, aceştia mi-au solicitat să verific ce sume se încasează ca mită de la traficanţii de ţigări, deoarece mare parte din aceşti bani le erau remise lor, iar în ultima perioadă constataseră că primesc mai puţini bani”, a declarat vameşul Gheorghe Verdeţ, fost şef al unităţilor mobile. El le-a spus, de asemenea, procurorilor că 60 de procente din şpaga adunată la Moraviţa se oprea în biroului lui Ştefan Prisecariu. „Acesta îşi oprea 10% şi restul îi dădea directorului regionalei vamale”, a mai declarat Verdeţ.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

2 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

2 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

3 ore ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

3 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

4 ore ago