Categories: SocialUltima ora

Adormirea Maicii Domnului

Creștinii serbează în 15 august Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea este pregătită printr-un post de două săptămâni. Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Marie Mare sau Uspenia, este ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc. Acum este celebrată ziua în care Fecioara Maria și-a dat obștescul sfârșit, iar popular este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare a verii. Înainte de Sfânta Marie Mare se postește timp de două săptămâni și se fac pelerinaje la mănăstirile care poartă acest hram, unde credincioșii duc daruri, mâncare și băutura, fac danii pentru călugări și-i milostivesc pe săraci. Sărbătoarea se numește “adormire” deoarece, pe de o parte, în cadrul bisericii nu se poate vorbi despre moartea unui sfânt, iar pe de altă parte, pentru că tradiția spune că sfârșitul Maicii Domnului a fost asemenea unei adormiri. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este una din cele mai îndrăgite sărbători pentru credincioşii ortodocşi români. Foarte multe biserici şi de mănăstiri poartă acest hram. În multe locuri, cu această ocazie se organizează pelerinaje. Credincioşii vin în zilele premergătoare praznicului și participă la slujbe. Poate cel mai cunoscut pelerinaj de Adormirea Maicii Domnului este, în România, cel de la Mănăstirea Nicula, păstrătoarea unei cunoscute icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Aici, credincioşii, în semn de evlavie faţă de Maica Domnului, fac, la vremea praznicului, înconjurul bisericii în genunchi, aşteptând apoi la rând pentru a ajunge să se închine Icoanei Maicii Domnului. În afara slujbelor, în ziua praznicului se organizează în multe locuri, pe lângă mănăstiri sau şi în oraşe, târguri şi serbări populare. Sunt peste 2,2 milioane de români care își sărbătoresc onomastica în 15 august. Potrivit statisticilor, din totalul românilor care își celebrează ziua numelui cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului, peste 1,8 milioane sunt femei. Cele mai frecvente prenume sunt Maria, Mariana, Marioara, Marilena, Marin și Marian. (sursa foto: crestinortodox.ro)

Share
Published by
Dana Popa
Tags: sarbatoare

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

6 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

6 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

8 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

9 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

10 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

11 ore ago