Categories: Klaus Vaterland

Cum stau rectorii timisoreni cu productia pe stoc

Ţara e plină de fabrici şi uzine care duduie, cercetarea e în floare de atâta bugetare ce dă pe dinafara conturilor institutelor, învăţământul e plin de tineri suplinitori pentru că profesorii cu ceva vechime nu prind cheag pe la sate, medicii freamătă în aşteptarea coplăţii, iar pentru agronomi se bat firmele la târguri de angajare. Cam aşa trebuie să arate peisajul science-fiction al forţei de muncă din România, de vreme ce universităţile lucrează la foc continuu să scoată şomeri cu diplomă. Universităţile din Timişoara se bat în cifre de şcolarizare. Cea „Politehnică” vrea să scoată din promoţia de admişi 2011-2012 circa 4.000 de ingineri. Vă imaginaţi treaba asta? 4.000 de ingineri numai într-un an? Păi inginerii ăştia şi cu cei din promoţiile deja scoase pe piaţă pot să facă şi un miting năprasnic dacă nu s-ar împrăştia care pe unde apucă, câţiva la Stuttgart, München, pe bani buni, ori în ţară la Siemens, Zopas, Draexlmaier, Continental, în proiectare, iar grosul, ca taximetrişti, agenţi comerciali, dulgheri şi sculeri-matriţeri. De economişti am avea nevoie, dacă n-ar fi fiecare dintre noi propriul manager la firmele cu care mai dăm din când în când faliment. Public relations, comunicare, relaţii internaţionale, meserii perfecte dacă mecanismul nepotismului în politică n-ar angaja pe funcţii publice tot lipitorul de afişe. Avocaţii se calcă pe picioare la propriu prin barouri, iar geografii şi biologii… Aici cred că Universitatea de Vest va da lovitura anul acesta. Total cifră şcolarizare: 6.011, cu tot cu locurile gratuite la secţiunea discriminare pozitivă pentru ţiganii cu poftă de şcoală. Medicina din Timişoara instruieşte circa 1.300 de doftori şi farmacişti, cam tot atâţia fiind medicii veterinari, inginerii agronomi şi alte specializări la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului. Aici fiind cuprinse şi cele două locuri pentru moldovenii de peste Prut. Mult, dom’le, cam mult.

Aproape 13.000 de viitori absolvenţi carne de tun pentru o economie total nepregătită să absoarbă cât poate produce pe stoc autonomia universitară manageriată în Timişoara de doi rectori liberali, unul social-democrat şi unul doar democrat-liberal. Cel puţin aşa zice statistica. Timişoara este primul oraş după Bucureşti în topul şomajului la capitolul absolvenţi cu studii superioare. Din 6.911 şomeri înregistraţi în Timiş, 1.026 sunt cu studii superioare, aproape 15%. Raţionamentul celor care gestionează sistemul e pe undeva de înţeles. Ce era să facă conducerile universităţilor cu profesorii din facultăţi dacă se reduce cifra de şcolarizare? Nu tot şomeri ar ajunge? Plus că la o vârstă nu-i mai angajează nimeni şi-am ajunge judeţul cu cei mai mulţi şomeri posesori de doctorate. Nu, mai simplu e să primeşti pe dosar tot adolescentul ce-a apucat să ia bacalaureatul, ba mai şi pe-o grămadă de locuri cu taxă, că tineretul studios se poate angaja apoi sub nivelul său de perfecţionare. Da, acolo unde angajatorul nu-l trimite la plimbare, considerându-l nemotivat pentru jobul de zece clase pe care vrea să îl ocupe ditamai absolventul de studii superioare. Aşa, toată lumea e fericită. Copilul scrie scrisoare acasă în Mehedinţi că a terminat facultatea şi distribuie ciungă la alimentare, dascălul apucă şi el pensia, că oameni suntem, totul la fel de neperformant la capitolul management precum a fost condusă şi economia postdecembristă spre stadiul de mormane de fier vechi. A, da, ştiu că am uitat de facultăţile private. Acolo să vezi producţie pe stoc.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

16 minute ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

O oră ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

5 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

6 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

7 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

7 ore ago