Categories: Sfatul medicului

Simptome care ar putea alarma

Tumorile maligne sunt consecinţa multiplicării haotice a unor celule dintr-o anumită zonă sau organ al corpului uman. Tumorile se manifestă majoritatea doar în situaţia în care deja au generat metastaze şi practic nu mai ai soluţii pe termen lung favorabile pacientului.

Multe din simptomele discrete pe care le anunţă o tumoră malignă sunt confundate cu o banală suferinţă a unui organ sau sistem. Pacientul ia un anume tratament prescris care posibil să aibă un efect placebo, simptomele să se atenueze, chiar să dispara pentru un timp, iar când apar din nou să fie prea târziu de tratat.
Ce anume ar trebui să ne pună în gardă?
1. Orice nodul sesizat ar trebui să ne determine să ne adresăm medicului: noduli submandibulari sau submaxilari dureroşi la palpare, de cele mai multe ori traduc o infecţie localizată la nivelul orofaringelui, sinusuri, urechii sau mastoidei. Acestea se tratează corespunzător, sunt benigne, dar mai persistă ganglionii măriţi cel puţin 1-2 săptămâni.. Din păcate, şi o leucemie limfatică poate să debuteze cu mărirea ganglionilor, dar fără durere
– nodulii localizaţi la nivelul sânului sunt de cele mai multe ori benigni, deoarece ca să aiba criterii clare de malignitate trebuie să fie prost delimitaţi, iar pielea de deasupra tumorii să ia aspectul de coajă de portocală. Rezultatul final îl poate preciza doar mamografia sau ecografia mamară, cu sau fără puncţie biopsie din nodulul respectiv
2. Răguşeala sau tusea supărătoare.
Sunt cel mai des întâlnite în cadrul virozelor respiratorii sezoniere. Dacă după tratamentul instituit aceste simptome persistă, gestul cel mai firesc este să îndrumăm pacientul fie la ORL (cu suspiciunea de cancer laringian ) sau spre o radiografie pulmonară care poate să confirme sau să infirme un cancer localizat pulmonar.
Dacă pacientul întâmpină dificultăţi la înghiţire chiar pentru lichide nu numai pentru alimentele solide, sau prezintă în spută firişoare de sânge sau chiar expectorează cu sânge, se trimite de urgenţă la spital.
3. Pierderea în greutate
Dacă fără să ţineţi o cură de slăbire constataţi că pierdeti în greutate mai mult de 4 kg pe lună, iar la aceasta se adaugă o pierdere a apetitului pentru carne (nu obligatoriu), acest lucru poate ascunde un cancer localizat la nivelul tractului digestiv, dar poate avea şi o semnificaţie benignă în sensul de hipertiroidism, TBC sau HIV. Acestea din urmă se tratează cu medicamente specifice şi cu prognostic favorabil.
4. Sângerările anormale
Observate de femei între menstruaţii sau în preajma menopauzei sau după instalarea menopauzei pot semnaliza prezenţa unui cancer precum cel de endometru.
Cancerul de col uterin sângerează fie la contact sexual sau declanşează o piedere în timpul ciclului mult mai abundentă.
5. Tulburări digestive alarmante diaree/constipaţie, scaun cu sânge roşu
Cancerul gastric evoluează cu inapetenţă, dureri de intensitate moderată, balonare, simptome comune unor suferinţe biliare, hepatice sau pancreatice, dar care ar fi de dorit să fie investigate pentru a exclude acest tip de cancer.
Cancerul de colon este însoţit de modificări ale consistenţei scaunului, colici abdominale, sângerare de mică amploare în scaun cu sânge roşu, confundat de foarte multe ori cu hemoroizi sau fisuri anale.
6. Modificări în aspectul aluniţelor
Apar frecvent la persoane care se expun exagerat la soare sau frecventează solarul, având un număr mare de aluniţe pe spate sau regiunea toracică anterioară. Aluniţele suspicionate că ar degenera malign îşi intensifică culoarea, devin mai extinse în suprafaţă (au diametru mai mare de şase milimetri) şi au marginile estompate. Acestea sunt melanoamele, la ora actuală cel mai periculos tip de cancer, pentru că evoluţia este foarte rapidă şi prognosticul foarte prost

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

8 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

9 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

10 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

10 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

10 ore ago