Startul noului sezon fotbalistic readuce în atenţie necesitatea cunoaşterii regulilor de conduită interzise pe stadioane, astfel încât să nu fim surprinşi de măsuri luate împotriva noastră de organele îndrituite cu asigurarea ordinii.
Sediul materiei, Legea 4 din 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, are o aplicabilitate extinsă tuturor sporturilor (nerezumându-se numai la fotbal), însă numărul mare de spectatori prezenţi la meciurile de fotbal şi, în general, popularitatea de care se bucură sportul rege la noi în ţară fac ca actul normativ menţionat să fie cel mai adesea folosit în legătură cu acest tip de competiţii.
Departe de a se vrea a fi o enumerare exhaustivă a ce ne este interzis să facem pe stadioane, potrivit actului normativ precitat, prin prezenta îmi propun să pun în gardă cititorii cu privire la cele mai uzuale fapte contravenţionale şi penale ce se pot comite cu ocazia competiţiilor sau concursurilor sportive de către spectatori, cu menţiunea ca tabloul complet al acestora, poate fi consultat lecturând prevederile Legii 4 din 2008.
Prin urmare, în sfera angrenării răspunderii contravenţionale intră fapte precum încercarea de intrare pe stadion fără documente de acces, escaladarea gardurilor sau căţărarea pe acestea, încercarea de pătrundere pe stadion în stare de ebrietate sau refuzul supunerii personale la controlul corporal sau al bagajelor la intrarea pe arenă. De asemenea este intezisă încercarea de introducere sau introducerea de băuturi alcoolice în incinta stadionului sau a locului unde competiţia urmează să se desfăşoare, introducerea în incinta stadionului a steagurilor sau pancartelor cu mesaje obscene şi chiar refuzul de a părăsi tribuna în condiţiile în care se dispune evacuarea persoanei sau a unui grup de persoane de pe stadion etc.
Important de cunoscut este faptul că tot în zona angrenării răspunderii contravenţionale sunt încadrate prin acelaşi act normativ fapte precum injuriile sau gesturile obscene adresate oficialilor, sportivilor sau chiar altor spectatori, dacă se manifestă în cadrul arenei sportive.
În majoritatea cazurilor prezentate, sancţiunea amenzii poate fi însoţită de măsura interzicerii accesului persoanei pe stadion pentru o anumită perioadă de timp.
Considerate a fi fapte de o gravitate marită şi încadrate astfel în rândul infracţiunilor sunt: nerespectarea eventualei interdicţii impuse unor persoane de a intra pe stadioane şi, în consecinţă, prezenţa acestora pe arenele sportive în perioada de interdicţie, portul de arme albe în incinta stadioanelor sau a locurilor unde competiţia sportivă se desfăşoară sau încercarea de introducere a acestora în incinta arenelor sportive, încercarea de introducere sau folosirea în incinta locului în care se desfăşoară competiţia sportiva a substanţelor chimice cu efect iritant sau lacrimogen, utilizarea de steaguri sau pancarte inscripţionate cu simboluri sau mesaje fasciste, rasiste sau xenophobe, precum şi răspândirea de materiale cu acest conţinut, violentele de orice tip ce conduc la vătămarea coroporală a victimei, distrugerile de orice fel etc.
Am ţinut să închei stăruind asupra unor fapte care deşi la prima vedere nu par să aibă vreo importanţă majoră, sunt considerate a fi infracţiuni şi pedepsite ca atare, intrând în ilicitul penal din sfera nerespectării regimului armelor şi muniţiilor. Este vorba de introducerea sau încercarea de introducere pe stadioane a obiectelor artizanale şi de distracţie bazate pe amestecuri pirotehnice (aşa-zisele torţe), a artificiilor din categoria obiectelor luminoase zburatoare, precum şi a pocnitorilor. Deşi cu ajutorul acestora de multe ori sunt create coregrafiile galeriei care ne încântă, materialele respective sunt interzise pe stadioane, iar descoperirea lor asupra persoanei declanşează deschiderea unui dosar penal.
Identificarea autorilor nu reprezintă o problemă majoră, întrucât în timpul partidelor de fotbal tribunele sunt supravegheate video cu camere performante, astfel că fie în timpul jocului, fie la încheierea lui sau în zilele următoare, la analizarea materialelor filmate pot fi depistaţi cei care comit fapte interzise şi sancţionaţi ca atare.
Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae…
Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…