Categories: Timp liber

Perseidele, la maximum

După miezul nopţii, privim cu toţii cerul. Este sfatul astrologilor, care spun că momentul cel mai propice de a urmări stelele căzătoare este între miezul nopţii şi răsăritul de Soare.

Curentul de meteori activi Perseide, va putea fi admirat în noaptea dintre 12 şi 13 august. Ora de vârf este 2,30, când zeci de meteori în cădere vor fi vizibili pe cer. Numele de Perseide vine de la constelaţia Perseus. Astronomii atrag atenţia că nu este vorba de stele căzătoare, ci de meteori care se aprind şi se „topesc” în atmosferă. Statisticile arată că în timpul ploii de meteoriţi din Perseide, se pot observa maximum 100 de meteori într-o oră. În noaptea de vineri spre sâmbătă vor fi cei mai mulţi meteori plutitori, însă aceştia vor fi vizibili inclusiv nopţile viitoare, până la 24 august. Tot astrologii informează că particulele de praf cosmic provin de la cometa Swift-Tuttle şi au dimensiunile unui grăunte de nisip (cele mai mari sunt cam cât o boabă de fasole). Luminile puternice sunt rezultatul vitezei cu care acestea intră în atmosfera Pământului, respectiv 60 de km/s. Pentru a studia spectacolul de pe boltă timişorenii sunt aşteptaţi la Observatorul Atronomic. Evenimentul coincide şi cu luna plină. Celor care nu ajung la observator li se recomandă să caute locuri deschise, afară dihn oraş, pentru a beneficia de o atmosferă limpede.

Share
Published by
Georgeta P.
Tags: observator

Recent Posts

Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”

La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului…

13 ore ago

Dominic Fritz și Alin Nica și-au depus candidaturile la funcția de primar al Timișoarei și președinte al Consiliului Județean Timiș

Alianța Timișoara Unită, care îl susține pe Dominic Fritz la Primăria Timișoara, respectiv Alianța Dreapta…

14 ore ago

Dominic Fritz are carte nouă de rezidență permanentă în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a primit o carte de rezident din partea autorităților române și…

16 ore ago

Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este…

17 ore ago

Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic

Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul…

19 ore ago