Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, cu evoluţie de lungă durată, caracterizată prin apariţia unor plăci roşii (eritematoase), proeminente, acoperite de scuame groase (coji), albe-sidefii, care se desprind uşor.

Boala afectează în general zone extinse ale corpului, cum ar fi coate, genunchi, spate sau unghii, dar tot la fel de bine poate afecta orice altă zonă a corpului. Psoriazisul este mai frecvent în rândul adulţilor, dar poate apărea şi în rândul copiilor şi adolescenţilor. Nu se cunoaşte cauza exactă a bolii. Majoritatea specialiştilor susţin că afecţiunea are determinism genetic (este moştenită). Ce se poate spune este faptul că o treime din persoanele care fac psoriazis au cel puţin un membru al familiei cu această boală. Specialiştii mai susţin că factorii imunologici (sistemul imun) au un rol în apariţia psoriazisului, mai ales că s-a demonstrat că boala răspunde la tratament imunosupresiv.
Simptomele caracteristice psoriazisului sunt prezenţa plăcilor cutanate hiperkeratozice, leziuni cutanate reliefate lucioase şi roşii, cu localizare predominant la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, mâinilor şi picioarelor. Sunt însoţite de prurit, în special în fazele acutizate.
Pentru că este o boală extrem de greu de stăpânit, fără să existe un tratament care s-o vindece, este foarte important ca toate persoanele care dezvoltă leziuni cutanate posibil asociate psoriazisului să se adreseze medicului specialist dermatolog. Iniţierea tratamentului într-un stadiu precoce poate încetini sau chiar opri evoluţia bolii.
Nu există nicio modalitate de a preveni apariţia psoriazisului.Totuşi sunt unii factori care pot atenua simptomele şi pot reduce complicaţiile. Dintre aceştia amintim evitarea stresului, evitarea pe cât posibil a injuriilor tegumentare, în special a arsurilor, reducerea consumului de alcool, tratarea corespunzătoare a infecţiilor faringiene, amigdaliene sau de căi respiratorii joase, pneumonii cu streptococ, păstrarea unei hidratări corespunzătoare a pielii (prin utilizarea de loţiuni, creme sau geluri cu absorbţie cutanată mare), evitarea climatului rece şi umed.
Un aspect important al tratamentului îl constituie tratarea stării depresive de care suferă bolnavii de psoriazis, ea instalându-se pe fondul dezechilibrului imunitar şi hormonal, dar şi din cauza impactului pe care îl are psoriazisul asupra vieţii publice şi private.
În concluzie, tratamentul psoriazisului este eficace dacă a fost început precoce şi dacă este continuat până la dispariţia tuturor leziunilor.

Share
Published by
Lavinia Dirlea, medic Medicina generala
Tags: tratament

Recent Posts

Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, apel pentru fair play în campania electorală

Mare favorit pentru a câştiga un nou mandat de primar al comunei Şag, Flavius Alin…

12 minute ago

Expoziție cu peste 300 de caricaturi și lucrări umoristice poate fi admirată în Iulius Town

În acest final de săptămână, în Iulius Town, sunt așteptați iubitorii de satiră, care vor…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 11 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 11.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Parcările acoperite pentru biciclete, inițiate de Moș, au acum o soluție. Nica și Fritz sunt colaboratori politici, proiectul nu se mai blochează

Cristian Moș, candidat independent la funcția de primar al Timișoarei, își poate vedea acum unul…

13 ore ago

UMB e în concediu, dar pe Centura Sud se lucrează în continuare

Zilele de Paști au adus o scădere a activității de pe șantierul Centurii Sud. Muncitorii…

13 ore ago

Titu Birceanu poate rămâne președintele Biroului Electoral de Circumscripție Timișoara

Biroul Electoral de Circumscripție Timiș a respins contestația formulată împotriva preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripție…

13 ore ago