Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, cu evoluţie de lungă durată, caracterizată prin apariţia unor plăci roşii (eritematoase), proeminente, acoperite de scuame groase (coji), albe-sidefii, care se desprind uşor.
Boala afectează în general zone extinse ale corpului, cum ar fi coate, genunchi, spate sau unghii, dar tot la fel de bine poate afecta orice altă zonă a corpului. Psoriazisul este mai frecvent în rândul adulţilor, dar poate apărea şi în rândul copiilor şi adolescenţilor. Nu se cunoaşte cauza exactă a bolii. Majoritatea specialiştilor susţin că afecţiunea are determinism genetic (este moştenită). Ce se poate spune este faptul că o treime din persoanele care fac psoriazis au cel puţin un membru al familiei cu această boală. Specialiştii mai susţin că factorii imunologici (sistemul imun) au un rol în apariţia psoriazisului, mai ales că s-a demonstrat că boala răspunde la tratament imunosupresiv.
Simptomele caracteristice psoriazisului sunt prezenţa plăcilor cutanate hiperkeratozice, leziuni cutanate reliefate lucioase şi roşii, cu localizare predominant la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, mâinilor şi picioarelor. Sunt însoţite de prurit, în special în fazele acutizate.
Pentru că este o boală extrem de greu de stăpânit, fără să existe un tratament care s-o vindece, este foarte important ca toate persoanele care dezvoltă leziuni cutanate posibil asociate psoriazisului să se adreseze medicului specialist dermatolog. Iniţierea tratamentului într-un stadiu precoce poate încetini sau chiar opri evoluţia bolii.
Nu există nicio modalitate de a preveni apariţia psoriazisului.Totuşi sunt unii factori care pot atenua simptomele şi pot reduce complicaţiile. Dintre aceştia amintim evitarea stresului, evitarea pe cât posibil a injuriilor tegumentare, în special a arsurilor, reducerea consumului de alcool, tratarea corespunzătoare a infecţiilor faringiene, amigdaliene sau de căi respiratorii joase, pneumonii cu streptococ, păstrarea unei hidratări corespunzătoare a pielii (prin utilizarea de loţiuni, creme sau geluri cu absorbţie cutanată mare), evitarea climatului rece şi umed.
Un aspect important al tratamentului îl constituie tratarea stării depresive de care suferă bolnavii de psoriazis, ea instalându-se pe fondul dezechilibrului imunitar şi hormonal, dar şi din cauza impactului pe care îl are psoriazisul asupra vieţii publice şi private.
În concluzie, tratamentul psoriazisului este eficace dacă a fost început precoce şi dacă este continuat până la dispariţia tuturor leziunilor.
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…