Categories: Sfatul medicului

Scrierea pe piele sau dermografismul

Dermografismul este o formă de urticarie care se caracterizează prin faptul că pielea reacţionează ca şi o coala de hârtie, adică se poate scrie pe ea. Este o afecţiune comună adolescenţilor şi adulţilor tineri, ce poate dura de la câteva luni la câţiva ani, iar uneori persistă toată viaţa.

Cum ştim daca avem dermografism? Este foarte simplu, cu un instrument cu vârf sau chiar cu capătul unui pix se scrie pe piele o literă sau se trasează o linie, apoi se aşteapta câteva minute pentru a observa apariţia a ceea ce am scris. Apariţia literei sau liniei trasate, de culoare roşie, pruriginoasă, edemaţiata sau umflată semnifică prezenţa dermografismului.
Această afecţiune poate fi depistată în mod neaşteptat la un consult alergologic sau atunci când pacientul se prezintă cu zone roşii, edemaţiate, liniare şi pruriginoase. Simptomele pot fi declanşate de stres, haine strâmte sau aspre la atingere, purtarea ceasului, cald sau rece. O incidenţă crescută a fost observată în sarcină (în special în al doilea trimestru), la debutul menopauzei şi la copiii atopici.
De asemenea, dermografismul poate să apară în urma administrării unui medicament (antibiotic), se poate asocia frecvent cu alte forme de urticarie, parazitoză intestinală sau boală tiroidiană.
Mecanismul de producere a dermografismului nu este pe deplin cunoscut, dar se crede că traumatismul produs de zgârierea sau presarea pielii duce la ruperea membranei mastocitului care este fragilă la aceşti pacienţi, cu eliberarea de mediatori ai inflamaţiei, în special histamină. Histamina produce dilatarea vaselor pielii cu creşterea permeabilităţii acestora, ceea ce înseamnă înroşirea pielii, prurit si edem.
Tratamentul constă în administrarea unui medicament antialergic, iar în unele cazuri este nevoie şi de asocierea unui inhibitor de receptori H2 (ranitidină, famotidină, cimetidină). Trebuie evitate băile sau duşurile cu apă fierbinte, să folosim săpun hipoalergenic şi haine uşoare care să nu producă mâncărime sau să fie strâmte pe piele.

Share
Published by
Ramona Muresan, medic specialist alergolog
Tags: tratament

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

15 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

19 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

19 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

20 de ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

20 de ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

21 de ore ago