În timp ce medicii români pleacă pe capete în străinătate, străinii vin să înveţe meserie la Timişoara. Microchirurgi din Italia, Ungaria, Israel sau Bosnia-Herţegovina învaţă cum să opereze nervi şi vase de sânge după ultimele proceduri medicale.
În 13 ani de când se ţin astfel de cursuri la Timişoara, 580 de medici s-au specializat până acum în microchirurgia vaselor sangvine şi a nervilor, la Timişoara. Peste 300 ei au fost din străinătate. Cursurile au loc în cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie „Pius Brânzeu” al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara. „În general participă rezidenţi sau tineri specialişti, medici în formare. Am fost şi noi surprinşi să aflăm că informaţiile circulă în străinătate din gură-n gură, astfel că locurile se ocupă din timp. Pentru acest curs, locurile s-au ocupat în urmă cu trei luni. Pentru cursul din martie 2012, o treime din locuri sunt deja luate”, a declarat dr. Mihai Ionac, coordonatorul programului de training în microchirurgia reconstructivă.
Până sâmbătă, la Timişoara are loc un alt curs de specializare. 10 din cei 17 cursanţi sunt străini. Cursul costă 600 de euro, sumă în care este inclusă și cazarea. În străinătate, costurile ar ajunge la aproape 2.000 de euro pe zi. Preşedintele Societăţii Române de Microchirurgie Reconstructivă susţine că acest curs este cel mai vechi din Europa cu această specializare.„Programul nostru de training în microchirurgie este cel mai în etate din Europa, ca durată de desfăşurare. Am început în 1998 şi am ajuns la a 29-a ediţie. În plus, cursurile noastre sunt acreditate, din 2005, de board-ul european de chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică. Mai mult decât atât, din 2010 avem ca partener cea mai bună firmă de instrumentar chirurgical din lume, S&T, din Elveţia”, a declarat dr. Lucian Jiga, preşedintele SRMR.
Dr. Petra Hartmann, de la Spitalul Universitar din Szeged, spune că acasă nu a a avut niciodată patru zile la dispoziţie în care să aprofundeze aceste tehnici. „Am rămas foarte impresionaţi de ce am găsit aici: nivelul foarte înalt cu aparatură, microscoapele de mare performanţă etc. Ce m-a surprins în mod deosebit a fost faptul că fiecare cursant are un îndrumător de curs. Acest curs de patru zile e o ocazie unică de a ne ocupa de aprofundarea tehnicilor de microchirurgie. Acasă nu prea avem timp să ne ocupăm atâtea zile doar cu aşa ceva”, a spus specialistul maghiar.
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…
Carla’s Dreams va fi formația care le va cânta timișorenilor din Piața Operei la ora…
Joi, Marcel Ciolacu s-a trezit asudat şi cu faţa la cearşaf. Probabil a visat peste…
Atunci când te confrunți cu provocarea renovării unei băi de dimensiuni reduse, fiecare centimetru contează.…
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…