Categories: SănătateUltima ora

Vaccinurile antigripale gratuite vor fi mai putine decat in anii trecuti

Direcția de Sănătate Publică Timiş a solicitat 50.000 de doze de vaccin antigripal pentru sezonul rece. E puțin decât în anii trecuți, când s-au folosit aproximativ 80.000 de doze. Licitația la nivel național nu a avut încă loc, așa că va mai dura ceva timp până când medicii de familie vor primi vaccinurile gratuite.

Pacienții care s-au vaccinat în anii trecuți au început deja să-și viziteze medicii de familie, pentru a-i întreba ce vor face în această iarnă. “Anul trecut am cerut 150 de doze. Am primit 40 și le-am terminat în trei zile. Am mulți pacienți pensionari și, în momentul în care văd la televizor că se distribuie vaccinurile, vin imediat la cabinet. Pensionarii sunt cei mai interesați de vaccinarea gratuită, sună deja să întrebe când începe campania, vin la cabinet”, spune unul dintre medicii de familie timișoreni.
Licitația pentru vaccinul gripal sezonier se face la nivel național, astfel că dozele mult-așteptate vor fi distribuite în județe la finalizarea procedurilor de achiziții. Cel mai probabil, vaccinurile vor ajunge în Timiș pe la jumătatea lunii noiembrie. Pe plan local vor fi achizițonate încă 6.400 de doze. Pentru campania de vaccinare gratuită antigripală din acest an, DSP Timiș a solicitat Ministerul Sănătății peste 50.500 de doze. „Când vaccinul va intra în farmaciile DSP, medicii de familie vor fi anunţaţi şi, pe baza evidenţelor pe care le au, vor înainta solicitările de doze necesare vaccinării”, spune dr. Viorica Dumitru, director adjunct al DSP. Medicii recomandă vaccinarea antigripală în cazul celor celor cu afecţiuni cronice cardiovasculare, pulmonare, renale sau hepatice, dar şi pentru gravide, personal medical, precum și pentru cei care au peste 65 de ani.
Până în prezent, în Timiș nu s-a înregistrat niciun caz de gripă. „Nu avem circulaţie de virus gripal, ci doar un număr constant de infecţii respiratorii, circa 800. Din rapoartele medicilor de familie rezultă o stagnare a cazurilor de afecţiuni respiratorii”, a mai spus Dumitru. În ultima săptămână au fost raportate 1.483 cazuri de viroze, cu 100 de internări, precum și 289 de cazuri de pneumonie, cu 69 de internări. Pentru limitarea numărului de îmbolnăviri se recomandă respectarea unor măsuri cum ar fi spălarea frecventă cu apă și săpun a mâinilor, utilizarea batistelor de unică folosință în caz de strănut sau tuse, evitarea zonelor aglomerate, o alimentație bogată în proteine, legume și fructe.

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: gratuit

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

19 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

20 de ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

20 de ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

22 de ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

22 de ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

23 de ore ago