Categories: Invatamant

Chiulangita cronica, boala grea in liceele timisene

În liceele din Timișoara se chiulește pe capete. Nici controalele, nici sancțiunile nu par să-i sperie pe liceenii care pleacă de la ore fără cea mai mică jenă. Tinerii par să-și fi luat liber ziua de vineri, când un sfert dintre ei nu catadicsesc să stea după prânz la școală.

Datele centralizate la Inspectoratul Școlar după controalele din 13 unități de învățământ sunt catastrofale: unul din patru liceeni nu “servește” vinerea ultimele ore de curs. “Am vrut să verificăm felul în care se țin orele în ultima zi a săptămânii. A fost exact așa cum presupuneam, mulți elevi au lipsite”, spune inspectorul școlar general Marin Popescu. Nici profesorii nu stau mai bine în ceea ce privește absențele. Unii dintre ei au fost prinși, în momentul controlului, plecând pur și simplu din școală, lăsând orele neacoperite.
Inspectorii școlari au alcătuit și un top al liceelor cu cei mai mulți chiulangii. Pe primul loc, Colegiul Tehnic ”Regele Ferdinand I”, unde 56% din elevi lipseau de la ultimele două ore de vineri. Pe locul al doilea, Colegiul Național Bănățean, unitate de elită, cu 51% elevi absenți, iar pe trei, Colegiul Tehnic CFR, cu 47%.
În ultimii ani, niciun elev timișean nu a fost exmatriculat pentru absențe nemotivate. ”În învățământul obligatoriu, de zece clase, sancțiunea este mutarea disciplinară. Elevii din ultimele două clase nu pot fi exmatriculați decât dacă au lipsit la mai mult de 10% din numărul total de ore de la o disciplina sau au peste 40 de absențe pe semestru”, mai spune Popescu.
Controalele în liceele din Timișoara vor continua și de acum înainte și vor fi făcute chiar zilnic. Reprezentanții inspectoratului școlar spun că rezultatele acestora vor fi folos pentru stabilirea numărului de clase a noua de anul viitor.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago