Categories: Social

Frigul face primele victime din acest an printre oamenii strazii

Frigul instalat în ultimele zile a făcut primele victime. Doi oameni ai străzii au murit, de vineri până duminică, în Timișoara. În anii trecuți, persoanele fără adăpost au ajuns cu zecile la Urgențe, iar apoi s-au întors pe stradă. Totul, din lipsa unor servicii sociale adecvate.

Vineri, polițiștii au fosta anunțați că, pe Aleea Viilor, a fost găsit un bărbat mort. Acesta era cunoscut ca un om al străzii și a fost găsit în fața unei colibe improvizate. Medicii sosiți la fața locului au constatat că bărbatul a murit din cauza frigului și a unor afecțiuni pulmonare mai vechi. Povestea s-a repetat aproape identic duminică. Trupul unui alt bărbat a fost găsit pe strada Aurelianus. Echipajul de pe Ambulanță nu a găsit urme de violență, constatând că decesul s-a produs tot din cauza frigului.
Anul acesta, primul deces cauzat de temperaturile scăzute a survenit cu o lună mai devreme decât în 2011. Se anunță vremuri grele din acest punct de vedere, mai ales în condițiile în care, din punct de vedere al serviciilor sociale, Timișoara nu stă deloc bine. Locul preferat al oamenilor fără adăpost pare să fie Urgența, unde sunt aduși, de cele mai multe ori, cu ambulanțele. “Îi aducem la Spitalul Județean sau la azilul de noapte, dar aici nu pot sta mai mult de câteva ore. Apoi ajung din nou în stradă. Experiențele din anii trecuți ne arată că au existat cazuri în care am adus, într-o zi, de două sau chiar de trei ori aceeași persoană la Urgențe”, spune dr. Iancu Leonida, de la Serviciul de Ambulanță Timiș.
Azilul de noapte de pe strada Constantin Brâncoveanu are o capacitate de 90 de locuri, dar, pe timpul iernii, numărul de solicitări crește semnificativ. Nu sunt acceptate aici persoane aflate sub influența alcoolului. Pe lângă un loc de dormit, cei care sunt acceptați aici pot să facă duș și pot primi chiar haine, din cele primite donații. Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Timişoara are, teoretic, și un program destinat persoanelor fără adăpost. Acestea pot beneficia de cazare la azil, dar și de un ajutor social de 125 lei pe lună, pentru cei care nu au niciun alt venit. Practic însă, pentru a primi acești bani, oamenii trebuie să aibă buletin de Timișoara. Foarte puțini dintre ei au așa ceva.
Pentru a face rost de bani, mulți dintre acești oamenii fără adăpost cerșesc pur și simplu pe străzile Timișoarei. Polițiștii locali îi “inventariază” periodic. Poliţia Locală are în baza de date câteva sute de persoane, cele mai multe depistate în Complexul Studenţesc, Piaţa Badea Cârţan, Catedrala Mitropolitană, Piaţa 700, Gara de Nord. Acțiunile polițiștilor locali nu au însă nicio finalitate: cei ridicați revin pe stradă în timp foarte scurt. Mulți dintre ei vor ajunge, în următoarele săptămâni, la Urgențe, înghețați de frig.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

12 minute ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

2 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

2 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

5 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

6 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

6 ore ago